Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων! Μη μου πεις είναι νωρίς!
Έχω στολίσει ήδη από την αρχή του μήνα και έχω μπει σε εορταστικό mood (τι κι αν έχει 23 βαθμούς έξω).

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία αρχίζουμε να κάνουμε σκέψεις για τις εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και για τις αποφάσεις της νέας χρονιάς (new year resolutions που λένε και στο χωριό μου)
Για να πάρεις καθαρές αποφάσεις όμως θέλεις και μία τάξη γύρω σου και καθώς ξέρεις ότι τους τελευταίους μήνες έχω εντρυφήσει στον όρο declutter (ξεκίνησα κάπως έτσι και έτσι…και συνεχίζω), σήμερα θα σου δώσω μερικές ιδέες (15 για την ακρίβεια) για κάποια πράγματα που μπορείς να ξεφορτωθείς από το σπίτι σου, πριν έρθει το 2019, ώστε να καλωσορίσεις το νέο έτος πιο ανάλαφρη και πιο τακτοποιημένη! 

Αν σου αρέσει να παρακολουθείς βίντεο στο YouTube εδώ σου έχω και το αντίστοιχο βίντεό μου για το σημερινό θέμα μας, αλλά και το βίντεο της Γεωργίας από το κανάλι Mama Stalker που σου δίνει κι αυτή τις δικές της 15 ιδέες! Δε θα μιλήσουμε καθόλου για ρούχα/παπούτσια και άλλα πολύ προσωπικά ήδη σήμερα γιατί θέλω να τα αναλύσουμε σε ένα ξεχωριστό post!

 1. DVD/CD! Παλιότερα τα μαζεύαμε για να μπορούμε να βλέπουμε καμιά ταινία αλλά και να ακούμε κανένα τραγουδάκι! Τώρα βρίσκεις τα πάντα στο Internet άρα δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι πια όλα αυτά τα cd και dvd που μάζευες στα παιδικά σου χρόνια! Μόνο πιάνουν χώρο στα ράφια/ντουλάπια/συρτάρια σου και μαζεύουν σκόνη!
 2. Χαρτούρα!! Ό,τι έχεις από παλιούς λογαριασμούς μέχρι και manual πέτα τα! Όλα τα βρίσκεις online πια οπότε δεν χρειάζεται να γεμίζεις τα συρτάρια σου με άχρηστα χαρτιά! Αν βέβαια δεν είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το διαδίκτυο τότε πέτα μόνο τα πολύ παλιά που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι για κανέναν λόγο πια και απλά τα έχεις ξεχάσει στο συρτάρι σου!
 3. Γραφική ύλη! Χαλασμένα στυλό, σελοτέιπ που δεν κολλάει πια, παλιά/άχρηστα ημερολόγια,….ήρθε ο καιρός να φύγουν όλα αυτά από το γραφείο σου!
 4. Πιάτα/σκεύη κουζίνας! Όχι καλέ! Μην πετάξεις όλη σου την πραμάτεια από την κουζίνα! Τα ραγισμένα (λίγο σπασμένα) πιάτα όμως πέταξέ τα! Τα σκεύη που είναι τόσο παλιά και δεν χρησιμοποιείς ποτέ πια, πέταξέ τα! Η κουζίνα είναι ένας χώρος που γεμίζει πάντα και πολύ εύκολα! Ζούσαμε σε ένα διαμέρισμα με μία μικρή κουζίνα με 10 περίπου ντουλάπια και ήταν γεμάτα. Έχω μια κουζίνα με 20 ντουλάπια και τεράστια συρτάρια και πάλι είναι γεμάτα! Η κουζίνα πάντα γεμίζει και πάντα έχει πράγματα να πετάξεις!
 5. Κούπες!Δεν χρειάζεσαι 30 κούπες επειδή τις έχεις από παιδί! Κράτα μόνο 5-7-10 το πολύ και θα είσαι απόλυτα καλυμμένη!
 6. Gadget κουζίνας! Τι εννοώ τώρα; Όλα αυτά τα έξυπνα εργαλεία που παίρνεις κατά καιρούς για διάφορες δουλειές στην κουζίνα και τελικά δεν χρησιμοποιείς ποτέ! Όπως εκείνο το αηδιαστικό εργαλειάκι που ρουφάει τον κρόκο του αυγού και τον ξεχωρίζει από το ασπράδι…ε, αυτό το έχω στην κουζίνα μου (δεν το πήρα εγώ εννοείται),δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και το μισώ! Θα φύγει!
 7. Ληγμένα/χαλασμένα τρόφιμα! Σίγουρα κάποτε θα πήρες εκείνη την φαρίνα και τελικά δεν έφτιαξες το κέικ και η φαρίνα ξεχάστηκε στο ντουλάπι μέχρι που έληξε! Ε, αυτή η φαρίνα πρέπει να φύγει από το ντουλάπι, και το σπίτι σου, και μαζί με αυτή και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που έχουν λήξει ή ίσως έχουν χαλάσει στο ψυγείο σου!
 8. Διακοσμητικά που δεν σου αρέσουν! Αφού δεν σου αρέσει κάποιο διακοσμητικό γιατί να το έχεις στο σπίτι σου; Ακόμα και μέσα στο ντουλάπι φυλαγμένο σου τρώει χώρο και γεμίζει σκόνη! Δεν σημαίνει πως επειδή στο έκαναν δώρο θα πρέπει να το κρατήσεις κιόλας, ακόμα και αν είναι να μείνει για μία ζωή καταχωνιασμένο στα άδυτα του ντουλαπιού! Φρόντισε να φύγει από το σπίτι σου και να βρει ένα σπίτι που να το θέλουν…
 9. Χαλασμένα εποχιακά διακοσμητικά! άλλη διακόσμηση για το φθινόπωρο, άλλη για το halloween, μετά για τα Χριστούγεννα, για την άνοιξη, το Πάσχα, το καλοκαίρι,….γενικά μαζεύεται μεγάλη ποικιλία σε εποχιακά διακοσμητικά! Κάποια από αυτά σίγουρα έχουν φάει τα ψωμιά τους και δεν είναι για να πάρουν ξανά θέση στα ράφια και τα ντουλάπια σου! Αυτά που έχουν χαλάσει πέταξέ τα!
 10. Χαλασμένα Χριστουγεννιάτικα στολίδια! Είναι και επίκαιρο θέμα τώρα! Όπου να΄ναι θα στολίσεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη από τις 3 Νοέμβρη όπως κι εγώ), να μία καλή ευκαιρία να κάνεις το ξεκαθάρισμά σου!Ό,τι έχει σπάσει έστω και λίγο, έχει χαλάσει, δεν ικανοποιεί πια τον σκοπό του, θα πρέπει να το πετάξεις! Ξεκαθάρισε τι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμορφα ξανά, ξεφορτώσου το και στη συνέχεια ξεκίνα την αναζήτηση και αγορά νέων στολιδιών!  Μη μου πεις για το κόστος….μία βόλτα στα JUMBO να κάνεις θα βρεις απίστευτα στολίδια και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σε τιμές απίστευτα χαμηλές!
  Εμείς τι κάναμε; Πέρυσι πετάξαμε στολίδια και διακοσμητικά που είχαν χαλάσει η δεν μας άρεσαν πια και στη συνέχεια πήραμε μερικά νέα με σκοπό (για να μην είναι μεγάλο το κόστος) να πάρουμε φέτος λίγα ακόμα και να είμαστε οκ! Έτσι έγινε και με εν τέλει με μικρό κόστος πέρυσι και λίγο ακόμα φέτος, το σπίτι αυτή τη στιγμή είναι σαν να το έφτυσε ο Άγιος Βασίλης! Του χρόνου έχει νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο, yeaaaaah!
 11. Χαλασμένα επιτραπέζια! Λοιπόν άκουσέ με, το επιτραπέζιο παιχνίδι αυτό που του λείπουν οι μισές κάρτες, τα ζάρια, τα πούλια και τα πιόνια, άδικα το κρατάς! Δεν πρόκειται να το ξαναπαίξεις γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να το ξαναπαίξεις! Του λείπουν κομμάτια άρα δεν υπάρχει λόγος να το κρατάς! Μην το δώσεις κάπου αλλού…απλά πέταξέ το! 
 12. Χαλασμένα φυτά!Ίσως σου ακούγεται παράξενο αυτό που σου γράφω τώρα αλλά ισχύει! Αν υπάρχει έστω και ένα μικρό γλαστράκι μέσα στο σπίτι σου και το φυτό του είναι χαλασμένο…μην το ποτίζεις και προσπαθείς να το επαναφέρεις άδικα! Ξεφορτώσου το και αγόρασε ένα νέο φυτό (ή κάνε μεταφύτευση από μία άλλη γλάστρα αν το έχεις λίγο λίγο με την κηπουρική). Τα χαλασμένα φυτά μέσα στο σπίτι πρώτον είναι πολύ άσχημη εικόνα και δεύτερον είναι κακό feng shui!!
 13. Ληγμένα φάρμακα! Αυτό είναι βασικό και θέλει και προσοχή γιατί πρόκειται για θέμα υγείας! Άνοιξε το φαρμακείο σου στο σπίτι και έλεγξε όλα τα φάρμακα που έχεις μέσα (και τις κρέμες, όλα) αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξεις τους! Δε θέλεις να πάρεις ληγμένο ντεπόν…πιθανότατα δε θα σου προκαλέσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα αλλά σίγουρα δεν θα σου περάσει και ο πονοκέφαλος!!
 14. Προϊόντα περιποίησης! Όχι, δεν σου λέω να πετάξεις ότι έχεις από προϊόντα περιποίησης. Αυτά όμως που έχεις φυλαγμένα στα βάθη των ντουλαπιών σου για ώρα ανάγκης επειδή δεν σε ξετρέλαναν κιόλας όταν τα χρησιμοποίησες, ξεφορτώσου τα! Δεν θα έρθει ποτέ εκείνη η ώρα ανάγκης πιθανότατα γιατί πάντα θα έχεις στο νου ότι εκείνο το προϊόν δεν σου αρέσει! Επίσης αν το έχεις φυλάξει πριν από τόσο καιρό που…δεν θυμάσαι καν πότε το έβαλες εκεί μέσα, τότε μάλλον έχει χαλάσει ή έχει αλλοιωθεί η σύστασή του οπότε και πάλι καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσεις ξανά!
 15. Καλλυντικά! Λίγο παλιότερα δεν θα ήμουνα το κατάλληλο πρόσωπο να μιλήσω γι’αυτό το κομμάτι αλλά επειδή το καλοκαίρι έκανα ένα τρελό declutter σε όλα μου τα υπάρχοντα και πέρασα και από τα καλλυντικά θέλω να σου πω δυο πράγματα μέσα από την εμπειρία μου! Αν δεν είσαι επαγγελματίας μακιγιέρ δεν χρειάζεσαι 23 ρουζ! Δεν χρειάζεσαι 9 διαφορετικές μάσκαρα, και όλες ανοιγμένες! Ξέρω ότι έχεις δώσει χρήματα για όλα αυτά τα προϊόντα μακιγιάζ αλλά τα χρειάζεσαι όλα; Αν έχεις μία μικρή φυσιολογική συλλογή προϊόντων τότε οκ! Σίγουρα δεν θα έχεις και προϊόντα που έχουν λήξει ή έχουν χαλάσει μέσα στη συλλογή σου. Αν όμως η συλλογή σου κυμαίνεται στα νούμερα που ανέφερα παραπάνω, τότε πρέπει να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα! Ξεχώρισε τα προϊόντα που σου αρέσουν πολύ και δεν θέλεις να δώσεις, ξεχώρισε αυτά που έχουν χαλάσει ή έχουν λήξει πάρα πολύ καιρό, και τα υπόλοιπα δώσε τα! Στη μαμά σου, στην αδερφή σου,στην κολλητή σου, όπου και να τα δώσεις θα τα χαρούν ίσως περισσότερο από εσένα που τα είχες ξεχάσει μέσα στο συρτάρι σου εδώ και μήνες!!

Ξεκίνα κι εσύ το δικό σου declutter τώρα και θα δεις ότι θα αλλάξει η διάθεσή σου αμέσως! Θα νιώσεις πιο ανάλαφρη και θα χαρείς περισσότερο όσα έχουν πραγματική αξία για εσένα!
Σε επόμενο Post και βίντεο θα μιλήσουμε και για άλλα πράγματα που μπορείς  να βγάλεις από τη ζωή σου (ναι, ναι, θα κάνουμε declutter και τις ντουλάπες!).

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.