Για να πούμε την μαύρη αλήθεια, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ένα σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο ακόμα και για 3 ώρες όταν έχεις παιδιά! Δεν λέω ότι είναι ακατόρθωτο αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο!

Υπάρχουν ημέρες που φτάνει το βράδυ και το σπίτι είναι σαν βομβαρδισμένο και ναι μεν με ενοχλεί κάπως που το βλέπω έτσι αλλά οι αντοχές μου είναι μηδαμινές για να το τακτοποιήσω εκείνη τη στιγμή!
Το μόνο που θέλω είναι να πάνε τα μικρά για ύπνο, να φάω κάτι και να ξαπλώσω στον καναπέ να χαλαρώσω βλέποντας καμία σειρά ή ταινία με τον Νίκο (αν και πολλές φορές με παίρνει ο ύπνος). 

Αυτό που έχω βρει ότι δουλεύει για εμένα είναι να έχω μία ρουτίνα 20 λεπτών (συνήθως) περίπου όπου κάνω κάποιες συγκεκριμένες δουλειές ώστε να είναι πιο τακτοποιημένο το σπίτι και να μην με πιάνει τρέλα και απογοήτευση! 

Πως δούλεψε αυτό το σύστημα για εμένα; Απλά έθεσα τον χρόνο που ήθελα, διάλεξα 5 δουλειές του σπιτιού που αν τις κάνω καθημερινά παραμένει σε καλή κατάσταση το σπίτι και έφτιαξα τη ρουτίνα μου!

Αυτά που κάνω εγώ είναι:

  1. Καθαρίζω τους πάγκους της κουζίνας. Αλήθεια, μου αρέσει πολύ να βλέπω τους πάγκους όσο πιο άδειους γίνεται (αν και έχω καταλάβει πως όσο μεγάλο χώρο και να έχεις πάντα θα τον γεμίζεις) οπότε κάθε πρωί τους τακτοποιώ και τους  καθαρίζω με τα diy πανάκια μου για να ξεκινήσω μετά με ηρεμία την ημέρα μου!
  2. Καθαρίζω νεροχύτη και βάζω πιάτα στο πλυντήριο. Ιδανικά θα ήθελα να αφήνω τον νεροχύτη μου καθαρό από το προηγούμενο βράδυ αλλά όχι…προτιμώ μετά που θα βάλω τα μικρά για ύπνο να μην κάνω ΤΙΠΟΤΑ απολύτως!
  3. Σκουπίζω τον ενιαίο χώρο και την κουζίνα! Τώρα που βγάλαμε τα χαλιά Περνάω ένα σκούπισμα το πάτωμα κάθε μέρα! Κάποιες φορές και δύο φορές την ημέρα αν χρειαστεί. Με την αυλή έξω, την μικρή να τρώει και σίγουρα να πέφτουν κάτω ψίχουλα, 2 κατοικίδια που όπως και να το κάνουμε χάνουν και λίγο τρίχωμα….δεν γλυτώνω από την σκούπα! Βέβαια δεν βάζω καθημερινά ηλεκτρική σκούπα. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ την παλιά κλασική σκούπα κοντάρι! Φυσικά με σκούρο γκρι πλακάκι και αυλή με κοκκινόχωμα έξω θέλουμε και σφουγγάρισμα καθημερινά αλλά αυτό δεν το βάζω στη ρουτίνα γιατί δεν το κάνω πάντα!
  4. Τακτοποίηση ενιαίου! Όλα πρέπει να μπουν στη θέση τους! Τα παιχνίδια στα δωμάτια ή μέσα στο πάρκο του μικρού (αν και στα πρώτα 5 λεπτά που θα μπει εκεί μέσα θα τα πετάξει πάλι όλα έξω), ότι είναι στα τραπέζια πρέπει να φύγει από τη μέση,…θέλω όλα να είναι όσο πιο άδεια γίνεται.
  5. Στρώσιμο κρεβάτι! Το δωμάτιο μας γενικά είναι αρκετά λιτό και minimal. Ούτε πολλά διακοσμητικά, ούτε πολλά αντικείμενα στα κομοδίνα και την τουαλέτα μου, οπότε μόλις στρώσεις το κρεβάτι αμέσως φαίνεται έτοιμο, τακτοποιημένο! Καμιά φορά μπορεί να υπάρχουν ρούχα στην καρέκλα της τουαλέτας μου αλλά αυτό είναι απλά μια γρήγορη μεταφορά στην ντουλάπα!

Αυτά που σου ανέφερα παραπάνω είναι οι δική μου καθημερινή ρουτίνα! Το πως θα φτιάξεις τη δική σου εξαρτάται από το μέγεθος και τις ανάγκες του σπιτιού σου, από τις συνήθειές σου και φυσικά από τον χρόνο σου! Εγώ αυτά τα κάνω το πρωί πριν ξεκινήσω με τον καφέ μου (πολλές φορές και πριν ακόμα φύγει η Ανθούλα για το σχολείο) για να πάει λίγο πιο ήρεμα η ημέρα μου, να πιω χαλαρά λίγο καφέ και να ξεκινήσω με την to-do λίστα μου. Φυσικά δεν πρόκειται για κανονικό καθάρισμα αλλά για μία συντήρηση του σπιτιού μέχρι το επόμενο γενικό καθάρισμα!

Στο σημερινό άρθρο σου έχω ένα ακόμα εκτυπώσιμο αρχείο που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις και την δική σου ρουτίνα αν θέλεις! Εκτύπωσε το αρχείο σε μία Α4 σελίδα, κατέγραψε τις ανάγκες που έχει το σπίτι σου καθημερινά, θέσε τον χρόνο που διαθέτεις, βρες αυτές τις 3-5 καθημερινές δουλειές που δεν θα παραλείπεις ποτέ να κάνεις και μετά κόλλησέ το κάπου που θα το βλέπεις καθημερινά ώστε να μην ξεχνιέσαι (εγώ τα βάζω στην πόρτα του ψυγείου συνήθως τα εκτυπώσιμα αυτά)! Στο printable σου έχω και αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε να κρατήσεις και τυχών σημειώσεις που μπορεί να θέλεις!

 

Σε περίπτωση που έχεις κάνει εγγραφή στο Newsletter του blog θα έχεις ήδη λάβει email (σε κάθε newsletter περιέχεται) με το link ώστε να κατεβάσεις το αρχείο οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις ξανά εγγραφή!!

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.