Με αφορμή την ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2/4 σκέφτηκα ότι θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας 5 παιδικά βιβλία που έχουμε αγαπήσει πολύ στο σπίτι το τελευταίο διάστημα.

Τα παιδικά βιβλία στο σπίτι μας ξεκινούν από ηλικία 3 ετών μέχρι και 8-10 ετών.
Και στην Ανθούλα (σχεδόν 7 ετών) αλλά και στον Φώτη (3 ετών) αρέσει να τους διαβάζω βιβλία και για μεγαλύτερα παιδάκια.

Ειδικά η Ανθούλα έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την ανάγνωση και τα παραμύθια αφού πριν ακόμα τελειώσει το νηπιαγωγείο διάβαζε μόνη της κάθε βράδυ το παραμύθι που ήθελε ενώ φέτος στην Α δημοτικού μας έχει ήδη γράψει 2 δικά της παραμύθια (με αρκετά ορθογραφικά λάθη βέβαια αλλά είναι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό).

 

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι αυτά τα 5 παραμύθια που διαβάζουμε ξανά και ξανά…

 

” Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μάγος που είχε ένα ψηλό μαύρο καπέλο για να βγάζει κουνελάκια και περιστέρια. Μόνο που στο συγκεκριμένο καπέλο άρεσε να μπερδεύει τα μαγικά στον πάτο του κι έτσι ο μάγος δεν ήξερε ποτέ τι θα τραβήξει από μέσα.
Τι θα συμβεί όταν ο μάγος, θυμωμένος από τις αταξίες του καπέλου, το πετάξει στα σκουπίδια; Πόση αναστάτωση θα προκαλέσει σε όποιον το φορέσει στο κεφάλι του;
Μήπως, τελικά, μέσα από τις ανατροπές θα βρουν όλοι αυτό που ψάχνουν; “

Η Ανθούλα μου ενθουσιάστηκε και με αυτό το βιβλίο της Χριστίνας Αποστολίδη, όπως είχε συμβεί και με το πρώτο της βιβλίο “Ο λύκος και η πεταλούδα”. 
Όποτε το διαβάζει γελάει με τα καμώματα του καπέλου (που είναι όντως άτακτο) ενώ μέσα από τις σκανταλιές του βλέπουμε ότι ουσιαστικά προσφέρει σε όλους τη βοήθεια που μάλλον δεν ήξεραν καν ότι χρειάζονται …ακόμα κι αν το διώχνουν ή το πετούν μακριά! 
Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο βιβλίο που έχω αγαπήσει κι εγώ η ίδια!


 

 

 

 

“Στον λύκο Ζαχαρία δεν αρέσουν καθόλου τα Χριστούγεννα! Τριγυρίζει μουτρωμένος ψάχνοντας παρέα για να παίξει χιονοπόλεμο. Όλοι του οι φίλοι όμως είναι απασχολημένοι με τις προετοιμασίες των γιορτών.
Ευτυχώς, οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να μπει κι αυτός στο γιορτινό κλίμα.
Φυσικά, στο τέλος περιμένει μία υπέροχη έκπληξη τον λύκο Ζαχαρία!

Το ξέρω πια απέξω! Όχι όχι, αλήθεια λέω!
Εδώ και κανένα μήνα που έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία να διαβάζουμε ένα βιβλίο και μετά να κοιμάται ο μικρός μόνος του, επιλέγει κάθε βράδυ τον “λύκο γαχαρια”! Δεν ξέρω τι του άρεσε περισσότερο.
Το όνομα του λύκου; Ότι είναι λύκος; Ότι είναι για τα Χριστούγεννα το βιβλίο; Η κουζίνα της Λουλού που μαγειρεύει μαζί της ο λύκος Ζαχαρίας και καθόμαστε να κοιτάμε τη σελίδα και να σχολιάζουμε τι έχει μέσα η κουζίνα; Το σοκολατένιο γλυκό που έφτιαξαν; 
Δεν ξέρω! Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι πρέπει να αποκτήσουμε σύντομα κι άλλα βιβλία από τη σειρά με τον λύκο Ζαχαρία!


 

 

 

 

“Ο Ρένος συμμετέχει σ’ έναν διαγωνισμό χορού στη Νέα Υόρκη. Οι συναρπαστικοί ρυθμοί και οι εμφανίσεις που κόβουν την ανάσα δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν «πυρετό το σαββατόβραδο»! 

Μετά τα “Ο Ρένο και ο Μότσαρτ” και  “Ο Ρένος και ο Βιβάλντι”, τα οποία μπορώ να πω μας άρεσαν ιδιαίτερα, έφτασε σπίτι μας “Ο Ρένος και η Ντίσκο” που το λατρέψαμε κυριολεκτικά!
Ίσως η χαρούμενη μουσική, ίσως τα χορευτικά που κάνουμε με κάθε τραγούδι, ο μικρός Φώτης δεν σταματάει να θέλει να το διαβάζουμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα!
Μεταξύ μας, προσωπικά θεωρώ πως τα ηχΗτικά βιβλία, σαν αυτά της σειράς με τον Ρένο των εκδόσεων Πατάκη, είναι η καλύτερη επιλογή για τα πρώτα βήματα των παιδιών στο διάβασμα αλλά και για την πρώτη επαφή τους με τη μουσική!


 

 

 

 

” Ήταν μια φορά τρία μικρά λυκάκια που ήθελαν να χτίσουν ένα δικό τους σπίτι.
Όμως ο Ρούνι-Ρούνι, το ύπουλο, κακό γουρούνι, είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του… “

Η ιστορία με τα τρία γουρουνάκια από την ανάποδη! Τα τρία λυκάκια ήθελαν το σπίτι τους ενώ το γουρούνι, ο Ρούνη, ήταν ο “κακός” της ιστορίας μας!
Υπέροχη γραφή αλλά δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και κάτι λιγότερο από τον Ευγένιο Τριβιζά.
Ένα βιβλίο με χιούμορ που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους! 

 

 

 

“Ποιος ήταν ο πλούσιος κύριος Φιλέας Φογκ, από που κρατούσε η σκούφια του και τι δουλειά έκανε δεν ξέρουμε ακριβώς! Ξέρουμε όμως άλλα πράγματα ακριβώς!
Ότι ξυπνούσε κάθε μέρα στις 8 ακριβώς, έτρωγε πρωινό στις 8:23 ακριβώς, ξυριζόταν στις 8:37 ακριβώς, έφευγε από το σπίτι του στην οδό Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου στις 11:30 και γυρνούσε τα μεσάνυχτα στις 12:00 ακριβώς!
Κι ακόμη ότι έβαλε στοίχημα να κάνεις τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες ακριβώς!
Και το κέρδισε! Και μαζί με το στοίχημα κέρδισε πολλά πολλά ακόμα! ”  


Το βιβλίο του Ιούλιου Βερν σε μία πιο παιδική, χαρούμενη και εικονογραφημένη έκδοση!

Λίγες ημέρες πριν αποκτήσουμε αυτό το βιβλίο μας είχαν ήδη κάνει δώρο για τα Χριστούγεννα το κλασικό βιβλίο του Ιούλιου Βερν χωρίς εικόνες και με λίγο εκτενέστερη την ιστορία.
Ενώ λοιπόν η Ανθούλα μου είχε ξεκινήσει εκείνο το βιβλίο, προτίμησε να διαβάσει αυτό των εκδόσεων Παπαδοπούλου και το ίδιο επέλεξα κι εγώ για να ξαναθυμηθώ την κλασική αυτή ιστορία!
Πρέπει να ομολογήσω ότι λάτρεψα την εικονογράφηση αλλά και τον τρόπο που παρουσιάστηκε “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”. 
Αν θέλετε να κάνετε μία πρώτη εισαγωγή των παιδιών σας στα βιβλία του Ιουλιου Βερν, η σειρά “Μικρα Ταξίδια με τη Φαντασία του Ιουλιου Βερν” από τις Εκδόσεις Παπαδοπούλου είναι η καλύτερη επιλογή και πέρα από το “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες” περιέχει επίσης τίτλους όπως “Από τη Γη στη Σελήνη”, “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα”, “Ταξίδι στο κέντρο της γης” κ.α. 

 

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πολλά βιβλία που αρέσουν στα μικρά ζουζούνια. 
Κατά καιρούς αλλάζουν προτιμήσεις και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουν και θέλουν νέα πράγματα να τα συναρπάζουν!

 

 

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.