Ναι λοιπόν, η νέα χρονιά ξεκίνησε και οι νέοι στόχοι έχουνε ήδη μπει! Είτε έχεις πολλούς,  είτε λίγους, εύκολους, δύσκολους, στόχους, σκοπός σου είναι να τους πετύχεις (αν το σκεφτείς, κι αυτό ένας στόχος είναι. “Στόχος μου είναι να πετύχω τους στόχους μου”…. 😯 😯  ).

Για αρχή, όπως σου είπα και στο προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με το θέμα ΕΔΩ, έθεσα στον εαυτό μου αρκετούς στόχους φέτος.
34 για την ακρίβεια και το θέμα είναι ότι συνεχίζουν να προστίθενται κι άλλοι (πχ το project pan που αποφάσισα να κάνω -πληροφορίες θα βρεις ΕΔΩ). Φέτος αποφάσισα ότι δεν θέλω να είμαι στο ποσοστό των ανθρώπων που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους (αλήθεια,το ήξερες ότι πάνω από το 90% του κόσμου δεν ολοκληρώνει κανέναν στόχο του;) γι αυτό βρήκα τρόπο να διευκολύνω τον εαυτό μου!
Όλοι μου οι στόχοι ακολουθούν όλα (ή έστω τα περισσότερα) από τα tips που θα μοιραστώ μαζί σου σήμερα!

 

Είσαι έτοιμη λοιπόν να κάνεις κι εσύ τις κατάλληλες αλλαγές και να πετύχεις τους στόχους σου φέτος; Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις και πες μου αν συμφωνείς μαζί μου…

 

Πως πρεπει να ειναι οι στοχοι που θα θεσεις:

 

 • Συγκεκριμένοι! Φρόντισε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο το ποιος είναι ο στόχος που θέτεις και ο σκοπός σου ώστε να ξέρεις κι εσύ τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για τον πετύχεις! Το “θέλω να είμαι πιο υγιής” είναι ιδιαίτερα γενικό. Τι ακριβώς θέλεις να καταφέρεις; Να τρως πιο υγιεινά; Να κάνεις πιο συχνά έλεγχο της υγείας σου; Να ασκείσαι πιο πολύ; 
  Αν δεν ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, πως θα το κάνεις;
 • Να μπορούν να σπάσουν σε μικρότερους στόχους! Φέτος αποφάσισα να χάσω 8 κιλά. Όχι ότι έχω κάποιο θέμα με το βάρος μου, είμαι στα φυσιολογικά για το ύψος μου κιλά (μη φανταστείς καμιά δίμετρη καλλονή…169cm είμαι, ούτε 1,70!!) απλά αποφάσισα ότι θέλω να καταφέρω να πέσω κάτω από τα κιλά που ήμουν πριν μείνω έγκυος στον Φώτη.
  Από αυτά τα 8 κιλά, θέλω να χάσω τα 5 μέχρι τον Ιούνιο (ήδη έσπασα τον στόχο των 8 σε ένα μικρότερο, στον στόχο των 5).
  Για να χάσω αυτά τα 5 έχω ακόμα 4 μήνες περίπου, άρα αν χάνω 1-1,5 κιλό τον μήνα θα φτάσω σύντομα στο στόχο των 5 μέχρι τον Ιούνιο!
  Τι πρέπει να κάνω λοιπόν για να χάνω 1-1,5 κιλό τον μήνα; …. Εκεί φτιάχνεις το πρώτο πλάνο σου για να πετύχεις τον μικρούλη στόχο των 1-1,5 κιλών τον μήνα!!
  Έτσι, με μικρά βήματα θα φτάσω στον αρχικό μου στόχο των 8 κιλών σε 11 μήνες, χωρίς καν να το καταλάβω!! 
 • Μετρήσιμοι! Θα πρέπει να μπορείς να μετράς, να βλέπεις, και να συγκρίνεις την πρόδοό σου προς την επίτευξη των στόχων σου.
  “Θα διαβάσω 12 βιβλία φέτος”, “Θα χάσω x κιλά”, “Θα κάνω γυμναστική x φορές την εβδομάδα”…. είναι μερικά παραδείγματα μετρήσιμων στόχων όπου μπορείς να βλέπεις τι κάνεις και αν τα καταφέρνεις.
  Σίγουρα υπάρχουν και μη μετρήσιμοι στόχοι, όπως για παράδειγμα “Να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο” , αλλά για αυτές τις περιπτώσεις έχουμε το tip του χρόνου – χρονικά όρια.
 • Με χρονικά πλαίσια! Θα μου πεις τώρα “αφού έβαλα τους στόχους μου για όλο το έτος, τι χρονικά όρια μου λες;”. 
  Οκ, το έτος έχει 11 μήνες. Δεν θα χάσω 8 κιλά μαζεμένα τον τελευταίο μήνα του έτους (κι αν το καταφέρω αυτό θα είναι σίγουρα με πάρα πολύ κακό και ανθυγιεινό τρόπο, οπότε από εμένα είναι όχι). Τι έκανα λοιπόν; Έβαλα μικρότερους στόχους, με χρονικό πλαίσιο και έτσι σιγά σιγά ξέρω τι βήματα πρέπει να κάνω. 
  Το ότι θέλω να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο δεν θα το καταφέρω αν το αφήσω για τον Νοέμβρη. Χρειάζεται ψάξιμο, χρειάζεται χρόνο, πρέπει να βοηθάει ο καιρός για κάποιες εργασίες…
  Για αρχή ξέρω ότι αυτό όλο το project πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου …. και να το βασικό χρονικό πλαίσιο του στόχου! Τώρα πρέπει να φτιάξω ένα πλάνο, να χωρίσω σε μικρότερους στόχους (πχ να ψάξω ιδέες διακόσμησης), να βάλω χρονικό όριο για κάθε μικρότερο στόχο (να ψάξω ιδέες διακόσμησης μέχρι τέλος Μαρτίου) ώστε να μπορούν να είναι μετρήσιμοι και εγώ να ελέγχω την πρόοδό μου πάνω στον στόχο, και να φτάσω σιγά σιγά στην ολοκλήρωση του στόχου!
 • Πραγματοποιήσιμοι! Είναι ωραίο να βάζουμε μεγάλους στόχους αλλά είναι παράλογο να βάζουμε στόχους που γνωρίζουμε από την αρχή ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
  Για παράδειγμα “θέλω να διαβάσω 50 βιβλία φέτος”.  Όσο και να το θέλω αυτό σαν τρελή, γιατί μου έχει λείψει το διάβασμα τα τελευταία χρόνια, ξέρω πολύ καλά ότι  δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχω τον χρόνο για κάτι τέτοιο ακόμα.
  12 βιβλία όμως είναι 1 βιβλίο τον μήνα και αυτό είναι κάτι που ξέρω ότι αν προσπαθήσω μπορώ να το καταφέρω! Δεν έχει αξία να προσπαθείς και να καταβάλλεις προσπάθεια για κάτι που που γνωρίζεις εξαρχής ότι δεν γίνεται λόγω εξωτερικών παραγόντων που δεν ελέγχεις πιθανότατα (πιθανότατα δεν θα πας στο φεγγάρι φέτος όσο κι αν το θέλεις…).
 • Σύμφωνοι με την καθημερινότητά σου! Εγώ μπορεί να θέλω να πάω στο φεγγάρι και να βάλω αυτό σαν στόχο. Αυτός ο στόχος όμως ούτε πραγματοποιήσιμος είναι αλλά ούτε και σχετικός με τη ζωή και το lifestyle μου.
  Βάλε στόχους που να είναι σχετικοί με τη ζωή σου και οι οποίοι έχουν πραγματικά να σου προσφέρουν κάτι θετικό με την ολοκλήρωσή τους! Όλοι έχουμε μεγάλα όνειρα αλλά οι στόχοι είναι κάτι διαφορετικό.
  Αν θέλεις να επιτύχεις στη δική σου δουλειά τότε αυτό ναι, είναι ένας μεγάλος στόχος αλλά εξαρτάται από την δική σου προσπάθεια αν θα το καταφέρεις. Αν θέλεις να κάνεις παγκόσμια επιτυχημένη την επιχείρησή σου, αυτό είναι ένα μεγάλο όνειρο το οποίο όμως  για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται ένα σωστό πλάνο και πιθανότατα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο. Δεν είναι απλά ένας στόχος για το νέο έτος…είναι ένας στόχος για την 5ετία ας πούμε καλύτερα!

 

Οι δικοί σου στόχοι έχουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά;
Συμφωνείς ότι με λίγη καλύτερη οργάνωση μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί;

 

FanFact: Όταν έγραφα αυτό το άρθρο, για κάποιον λόγο, δεν έγινε σωστά ένα save στον υπολογιστή και όταν το άνοιξα την επόμενη ημέρα υπήρχε μόνο η πρώτη παράγραφος! Χρειάστηκε και δεύτερη λοιπόν ημέρα να γράφω το ίδιο κείμενο στις 6:00 τα χαράματα! Δείξε του λοιπόν λίγη αγάπη παραπάνω… 

 

tips για να πετύχεις τους στόχους σου

 

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.