Νήπιο η Ανθούλα φέτος και η αλήθεια είναι πως νιώθω πολύ πιο προετοιμασμένη γενικά για το τι μας επιφυλάσσει η χολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες!
Από τον Αύγουστο ήδη ξεκίνησα να σκέφτομαι και να προγραμματίζω όλα όσα θα έπρεπε για να μην τρέχω τελευταία στιγμή!
Δεν ξέρω βέβαια τι με περιμένει αργότερα στο δημοτικό αλλά αυτό είναι μία καλή ιδέα για άρθρο που θα γράψω σε ένα χρόνο ακριβώς από τώρα! 

Αυτά που θα πρέπει να σκεφτείς (ειδικά για τον παιδικό/νήπιο/προνήπιο) κι εσύ αλλά και κάθε μαμά, δεν είναι πολλά και δεν χρειάζεται κανένα άγχος, απλά μια καλή προετοιμασία!

Κι επειδή μπορεί στην υλοποίηση, καμιά φορά, να τα χάνω λίγο αλλά στην προετοιμασία δεν πιάνομαι, σήμερα σου έχω τα δικά μου 6 tips που θα σε βοηθήσουν να είσαι έτοιμη για όλα!

 1. Έχουμε ήδη αποφασίσει αν το παιδί θα είναι ή όχι στο ολοήμερο και αυτό σημαίνει ότι ξέρω και πόσα γεύματα θα χρειαστεί μαζί της καθημερινά καθώς και τι άλλο θα πρέπει να περιέχεται στη σχολική της τσάντα.
 2. Έχω φτιάξει ήδη λίστα με ιδέες για καθημερινό κολατσιό που μπορεί να έχει μαζί της στο σχολείο. Φυσικά, όπως είχαν τονίσει οι δασκάλες ήδη από πέρυσι, το κολατσιό (ή και το γεύμα για τα παιδιά που κάθονται στο ολοήμερο) θα πρέπει να είναι “υγιεινό”  και όσο το δυνατόν γίνεται σπιτικό. Αυτό από τη μία δεσμεύει τις επιλογές που θα πιθανότατα θα είχαν κάποιες μαμάδες αλλά βοηθάει πολύ στο να βάλουμε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής στα παιδιά (και ποιο παιδάκι δεν έφαγε ένα παραπάνω γλυκό/παγωτό μέσα στο καλοκαίρι 😛 ). – Ιδέες για κολατσιό έρχονται σε επόμενο post σύντομα!
 3. Ξέρω ήδη τι θα χρειαστεί καθημερινά μαζί της στο σχολείο και τα προετοιμάζω από τώρα. Σχολική τσάντα (duuuh), πετσέτες, δεύτερη αλλαξιά, παγουρίνο, τάπερ για το φαγητό! Όλα έτοιμα, μην ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή!
 4. Έχω ξεκινήσει τα ψώνια! Νέα σχολική χρονιά χωρίς ψώνια δεν γίνεται. Όλο και κάτι θα έχει χαλάσει ή θα λείπει. Μήπως χρειάζεται νέα σχολική τσάντα; Από τα περυσινά ρούχα τι μας κάνει και πόσα νέα ζευγάρια φόρμες και κολλάν θα χρειαστούμε;
  Ειδικά για τα ρούχα, πάντα έχω μία ιδέα για το τι θα χρειαστούμε την επόμενη χρονιά από την αρχή του καλοκαιριού που μαζεύω τα χειμωνιάτικα. Αυτό είναι έξτρα βοηθητικό στα ψώνια καθώς έχεις την ευκαιρία να ψαχτείς και να πάρεις ότι χρειάζεσαι μέσα στις καλοκαιρινές εκπτώσεις!!
 5. Καλό είναι, μερικές ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να βάζεις το παιδί σε σχολικό mood. Πως το κάνεις αυτό; 
  Αρχίζει να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ και το ξυπνάς λίγο πιο νωρίς κάθε μέρα ώστε να μη του φανεί δύσκολο όταν από τις 9:00 που ξυπνούσε όλο το καλοκαίρι ξαφνικά πρέπει να ξυπνάει 7:00 – 7:30.
  Σιγά σιγά αρχίζει να τρώει το πρωί τις ώρες που θα τρώει και στο σχολείο ώστε να μην πεινάει τις πρώτες ημέρες εκεί, αν έχει συνηθίσει να τρώει περισσότερο στο σπίτι και πιο συχνά (αυτό το δουλεύουμε ήδη κι εμείς).
 6. Τέλος οργάνωσε το παιδικό δωμάτιο! Εννοείται πω αν μιλάμε για δημοτικό θέλει μεγάλη οργάνωση και μπόλικη γραφική ύλη αλλά ακόμα και στα πιο μικρά χρειάζεται ένας προγραμματισμός. Το καλοκαίρι λίγο πολύ είναι όλα πιο ανάλαφρα και λίγο χάνουμε τους μαρκαδόρους, λίγο δεν θυμόμαστε πια που είναι το μπλοκ ζωγραφικής (τι; μόνο εμείς;)…. Φτιάξε το γραφείο (μικρό/μεγάλο δεν έχει σημασία) που θα χρησιμοποιεί μέσα στη χρονιά, αγοράστε ότι χρειάζεστε για να περνάει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι και να μην βαριέται (αν και δεν είναι κακό να βαριούνται και λίγο καμιά φορά, αυξάνει τη φαντασία τους καθώς ψάχνουν τρόπους να περάσουν την ώρα τους). Κάντε μία μικρή ανανέωση (ακόμα και ένα ξεκαθάρισμα στα παιχνίδια αρκεί) ώστε να νιώσει και το παιδί ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα χρονιάς.

 

Σχολική χρονιά και η σωστή προετοιμασία της!


Μήπως έχεις κι εσύ να μοιραστείς μαζί μας  κάποια συμβουλή για να προετοιμαστούμε καλύτερα και πιο εύκολα για τη νέα σχολική χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών;

Αν ναι, θα χαρώ να διαβάσω το σχόλιό σου!

Άντε και καλή μας νέα σχολική χρονιά!

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.