Τι είναι το Bullet Journal και πως να ξεκινήσεις το δικό σου!

 

Ένα θεματάκι με τις λίστες και την οργάνωση το έχω, αυτό είναι αλήθεια!
Κάποιες φορές βέβαια δεν καταφέρνω να πραγματοποιήσω όλα όσα προσπαθώ να οργανώσω, και αυτό είναι αλήθεια επίσης!

Παλιά, σαν παιδί κι εγώ, είχα έναν ωραιότατο πίνακα ανακοινώσεων με πολλά χαρτιά, post-it, σημειώσεις, πάνω! Στην πορεία, μεγαλώνοντας, είχα διάφορα ημερολόγια όπου κρατούσα κάποιες βασικές σημειώσεις για τις ημέρες μου αλλά κι αυτά δεν με κάλυπταν και τα παρατούσα στο τέλος. 
Μέχρι που πριν μερικά χρόνια ξεκίνησα τα Bullet journals (BuJo για συντομία…έτσι θα το βλέπεις σε επόμενα Posts)

 

Τι είναι αυτό; “Το αναλογικό σύστημα για την ψηφιακή γενιά”.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο, σημειωματάριο όπου μέσα μπορείς να κρατήσεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις για τη ζωή και την καθημερινότητά σου! Δεν υπάρχουν περιορισμοί! Μπορεί να είναι οι to-do λίστες σου, μπορεί να είναι το προσωπικό σου ημερολόγιο, μπορεί να είναι ένα απλό σημειωματάριο αλλά κυρίως…μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί!

Πρόκειται για ένα αναλογικό σύστημα οργάνωσης δηλαδή το οποίο κρατάς σε ένα σημειωματάριο (αν και εγώ το κάνω λίγο διαφορετικά και θα σου εξηγήσω αργότερα γιατί….) το οποίο έχει κάποιες βασικές κατηγορίες όμως παρ’όλα αυτά το προσαρμόζεις και το εξελίσσεις εσύ όπως σε βολεύει!

Στην Ελλάδα δεν είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο σύστημα αλλά στο εξωτερικό κάνει θραύση! Μία αναζήτηση στο Pinterest να κάνεις θα βρεις άπειρες πληροφορίες και ιδέες. Και για να μην ψάχνεις, εδώ είναι ο δικός μου πίνακας όπου μαζεύω όλες τις ιδέες που μου αρέσουν για το δικό μου Bullet journal.

Πως ξεκινάς ένα bullet journal;

Για αρχή χρειάζεσαι ένα σημειωματάριο και ένα στυλό!
Στη συνέχεια μπορείς να το εξελίξεις όπως θέλεις εσύ με χρώματα, washi tapes, αυτοκόλλητα, doodles που θα σχεδιάσεις εσύ, ό,τι θέλεις πραγματικά!

Τι να γράψεις;

Ό,τι θέλεις εσύ σου είπα! Κρατάς όλες τις σημειώσεις σου με τη μορφή και τον σχεδιασμό που σε εκφράζει εσένα! Εγώ ας πούμε χρησιμοποιώ πολλά χρώματα και κάνω πολλές ζωγραφιές για να είναι πιο χαρούμενες οι σελίδες του! Αν είσαι πιο Minimal τύπος τότε αρκεί ένας απλός τίτλος (πχ ημερομηνία) και από κάτω όσα θέλεις να γράψεις!

Μπορείς να γράψεις τα μηνιαία, εβδομαδιαία, ημερήσια tasks.
Μπορείς να κρατήσεις όλες τις λίστες που θέλεις να έχεις και να θυμάσαι…από τις ταινίες που θέλεις να δεις μέχρι τις σειρές που παρακολουθείς για να ξέρεις πάντα σε ποια σεζόν και ποιο επεισόδιο είσαι (απλά παραδείγματα).
Μπορείς να κρατήσει αρχείο με την καθημερινή σου διάθεση ή ακόμα και το πόσο νερό πίνεις!

Μία από τις βασικές κατηγορίες/σελίδες του bullet journal που μπορείς, και είναι καλό, να χρησιμοποιήσεις είναι το index. Τι είναι αυτό; Είναι οι σελίδες όπου θα κρατήσεις τα “περιεχόμενά” σου ας πούμε. Οι σελίδες σου αριθμημένες και δίπλα το περιεχόμενό τους (δες παράδειγμα παρακάτω).

 

 

bullet journal index page

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο όλου του έτους ώστε να μπορείς να βρίσκεις άμεσα τις ημερομηνίες και τις ημέρες που θέλεις!

Από εκεί και πέρα το προσαρμόζεις στις δικές σου ανάγκες.
Στο δικό μου Bullet journal δεν θέλω να κρατάω κάθε μέρα ξεχωριστά τι έχω να κάνω αλλά προτιμώ τα εβδομαδιαία πλάνα. Αν έχω κάποια μεγάλη to-do λίστα κάποια μέρα τότε κρατάω τη συγκεκριμένη ημέρα ξεχωριστά!

Σε επόμενα posts σχετικά με το bullet journal θα δούμε περισσότερες πληροφορίες και ιδέες σχετικά με αυτό το ιδιαίτερο σύστημα οργάνωσης αλλά θα σου δείξω κιόλας πως οργάνωσα/προετοίμασα εγώ τον μήνα Σεπτέμβριο!!!

Ποια είναι η δική σου σχέση με τα σημειωματάρια και τα ημερολόγια; Έχεις ασχοληθεί ποτέ με το σύστημα του bullet journal;

 

 2 thoughts on “Τι είναι το Bullet Journal και πως να ξεκινήσεις το δικό σου!”

  • Είπα οτι φέτος θα ξεκινήσω να φτιαξω ενα bullet journal. Οπότε ξεκινω να σε ακολουθω κατα πόδας ❣❣❣

    • Ιουλία μου θα έρθουν κι άλλα posts σχετικά με το bullet journal! Για οποιαδήποτε απορία με ρωτάς, εννοείται, και όπου μπορώ βοηθάω!
      Να ξεκινήσεις και θα δεις που θα ενθουσιαστείς!!!

Αφηστε μια απαντηση...