Άλλη μία ανάρτηση στην κατηγορία Καθαριότητα σήμερα! #cleaningthursday βλέπεις!
Ξέρεις πόσο χαρτί κουζίνας καταναλώνουμε σε κάθε σπίτι καθημερινά το οποίο θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε αν για τις ίδιες δουλειές χρησιμοποιούσαμε πετσέτες; Ρίξε μια ματιά στην δική σου καθημερινότητα και ίσως εκπλαγείς! Εγώ το συνειδητοποίησα όταν κατάλαβα πόσο συχνά θέλαμε νέο ρολό χαρτί κουζίνας…μα καλά, το τρώμε το χαρτί; Έτσι, με βοηθό το διαδίκτυο φυσικά, βρήκα τη λύση για να μειώσω την υπερκατανάλωση χαρτιού, την αλόγιστη χρήση χημικών καθαριστικών (στα πλαίσια της προσπάθειας ενός zerowaste lifstyle…μικρά και σταθερά βήματα είπαμε) αλλά και τα έξοδα του super market (θα μου πεις, γιατί πόσο σου στοίχιζε ένα ρολό χαρτί παραπάνω…με τη συχνότητα που το θέλαμε εμείς στο σπίτι είναι μείωση πίστεψέ με!).

Τι έκανα λοιπόν; Από μία παλιά μου πετσέτα έφτιαξα επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια με τα οποία καθαρίζω την κουζίνα μου καθημερινά, αλλά και όποια άλλη επιφάνεια θα έκανα με το χαρτί κουζίνας!

Τι θα χρειαστείς για τα δικά σου πανάκια:

 1. μια παλιά πετσέτα κουζίνας η μπάνιου κομμένη σε μικρά κομμάτια
 2. ένα δοχείο ώστε να βάλεις μέσα τα πανάκια σου και το καθαριστικό σου
 3. νερό
 4. αιθέριο έλαιο (προαιρετικό)
 5. σαπούνι/απορρυπαντικό

επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια για το καθάρισμα

Πως θα τα φτιάξεις: 

Στο δοχείο σου τοποθετείς νερό (μέχρι τη μέση) και το σαπούνι/ απορρυπαντικό της επιλογής σου. Εγώ έτριψα σαπούνι ελαιολάδου που είχα αλλά θα μπορούσες να βάλεις και απλό σαπούνι για τα πιάτα (λίγες σταγόνες).
Στη συνέχεια ανακατεύεις και αφού κόψεις την πετσέτα σου μικρά κομμάτια τα κάνεις ρολάκια και τα βάζεις στο δοχείο σου.
Αν θέλεις προσθέτεις μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου για άρωμα. Εγώ πρόσθεσα 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, όχι τόσο γιατί μου αρέσει το άρωμα (που δεν μου αρέσει και πολύ) αλλά για τις απολυμαντικές ιδιότητες που έχει το συγκεκριμένο.
Έτοιμα τα πανάκια σου!

επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια για το καθάρισμα

Κάθε φορά που θέλεις να καθαρίσεις τους πάγκους τις κουζίνας σου μπορείς να χρησιμοποιείς ένα από τα επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια σου και θα τους δεις να λάμπουν!

Αφού χρησιμοποιήσεις το κάθε πανάκι μπορείς (αν έχεις καθαρίσει απλά τον πάγκο σου και δεν έχει γεμίσει λεκέδες) να το ξεπλύνεις καλά και να το τοποθετήσεις και πάλι στο δοχείο σου για επόμενη χρήση ή αν έχεις καθαρίσει πιο δύσκολες και βρώμικες επιφάνειες (όπως τον νεροχύτη ή τον νιπτήρα του μπάνιου) να το βάλεις στο καλάθι με τα άπλυτα (αφού έχει στεγνώσει πρώτα!!!) και να το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο!

Τα οφέλη που έχεις από όλη αυτή τη διαδικασία;

 • Ξαναχρησιμοποιείς την παλιά σου πετσέτα που σε άλλη περίπτωση μπορεί να πετούσες.
 • Μειώνεις τη χρήση χαρτιού.
 • Μειώνεις την καθημερινή χρήση χημικών καθαριστικών.
 • Μειώνεις τα έξοδα του super market.
 • Συμβάλεις κι εσύ με τον τρόπο σου και την προσπάθειά σου στην διατήρηση του περιβάλλοντος. 

It’s a win – win situation που λένε και στο χωριό μου (εκείνο το γνωστό χωριό, που δεν το ξέρεις….).

Μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία και σε βίντεο στο κανάλι μου Stay at Home Mom

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.