Επιχειρηση καθάρισμα!

 

Όπως σου έχω ξαναπεί, και σίγουρα το γνωρίζεις κι εσύ εκ πείρας, ένα σπίτι έχει άπειρα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε καθημερινή βάση! Όλες μας θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι στην εντέλεια. Καθαρό, συμμαζεμένο, να το βλέπει ο άλλος και να καμαρώνει βρε αδερφέ! Και το έχουμε για κάποια χρόνια.

Και έπειτα έρχονται τα παιδιά, τα σκυλιά, τα γατιά… και ο σύζυγος μη σου πω, καμιά φορά! Και το σπίτι σταματάει να είναι στην εντέλεια. Παντού παιχνίδια, πεταμένα πράγματα, ακόμα και τα καλλυντικά σου δεν ξέρεις που είναι πια (αυτό είναι ένας προσωπικός πόνος και καημός! Η Α. λατρεύει να τα κρύβει). Αν είσαι stay at home mom τα κουτσοκαταφέρνεις (όταν δεν είναι τα παιδιά σου κρεμασμένα πάνω σου), όταν είσαι εργαζόμενη μητέρα… μεταξύ μας δεν τα καταφέρνεις όπως θα ήθελες αλλά προσπαθείς πολύ!

 

Επιχείρηση καθάρισμα | Housework program (free printable)

 

 

Έχοντας περάσει και από τις δύο καταστάσεις (υπήρξα και εργαζόμενη μητέρα πριν γίνω stay at home mom) ξέρω τις δυσκολίες και τι πρέπει να αντιμετωπίσεις σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.
Ένα ωραίο πρωινό, αποφάσισα λοιπόν που λέτε να βάλω σε μία τάξη τις δουλειές του σπιτιού ώστε και το σπίτι να φαίνεται (και να είναι) σχεδόν πάντα καθαρό αλλά και να έχω χρόνο για τη μικρή, τον Ν. και τον εαυτό μου. Βλέπεις, αν ξεκινήσεις, μετά λες “βρε ας κάνω και αυτό, ας κάνω και εκείνο” και καταλήγεις ένα πτώμα που δεν ξέρεις τελικά τι έκανες κι αν το έκανες καλά!

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνονται όλες οι δουλειές μαζί την ίδια ημέρα όπως δεν χρειάζεται να γίνονται και κάθε μέρα! Κάποια πράγματα αρκεί να τα κάνεις μία φορά την εβδομάδα ή ακόμα και μία φορά τον μήνα!

Αφού κράτησα καλά στο μυαλό μου αυτό σαν πληροφορία, ξεκίνησα να φτιάχνω μία λίστα με όλες τις δουλειές που υπάρχου στο σπίτι, μέσα και έξω, χειμώνα και καλοκαίρι. Λέω χειμώνα και καλοκαίρι γιατί κάποιες εξωτερικές δουλειές δεν της κάνω τον χειμώνα όταν βρέχει (δε θα πλύνω τις σκάλες ή την αυλή όταν είναι Δεκέμβριος και έξω ρίχνει καρέκλες). Η λίστα μου βγήκε μεγάλη αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Μοίρασα τις δουλειές μου και έτσι ώστε να ξέρω κάθε μέρα αυτό το κάτι λίγο που θα κάνω και θα το προλάβω σίγουρα. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα κάποια ημέρα να λείπω από το σπίτι, κάποια ημέρα να μην προλάβω να κάνω αυτά που πρέπει, κάποια ημέρα να χρειαστεί να κάνω κάτι παραπάνω αλλά αυτά δεν έχουν σημασία. Μικρές αλλαγές θα υπάρξουν σίγουρα, το θέμα είναι να υπάρχει η βάση.

Πριν σου μιλήσω αναλυτικά για το δικό μου πρόγραμμα να σε ενημερώσω πως σου έχω ετοιμάσει 2 εκτυπώσιμες εικόνες, τις οποίες χρησιμοποιώ κι εγώ, για να τα βάλεις όλα σε τάξη. Η μία είναι για να γράψεις όλες τις δουλειές που έχει το δικό σου σπίτι και η άλλη είναι ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο για να γράψεις τι θα κάνεις κάθε ημέρα της εβδομάδας. Μπορείς να κατεβάσεις τα εκτυπώσιμα κάνοντας εγγραφή στο Newsletter του blog εδώ!!

Λοιπόν, όπως σου είπα και πιο πάνω η λίστα μου βγήκε μεγάλη αλλά για να μη τρελαθώ επέλεξα τις δουλειές που κάνω κάθε εβδομάδα και τις έβαλα σε πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του δικού μου σπιτιού και με βάση την εποχή. Για παράδειγμα εμείς μένουμε σε μονοκατοικία με αυλή. Έξω στην αυλή υπάρχει πολύ χώμα οπότε τώρα το καλοκαίρι που είναι τα παράθυρα ανοιχτά και μπαινοβγαίνουμε στην αυλή έχουμε χώμα και μέσα στο σπίτι οπότε θέλουμε σκούπισμα και σφουγγάρισμα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Το χειμώνα με λίγη προσοχή αυτό μπορεί να γίνεται μία φορά καθώς τα παράθυρα είναι κλειστά και εμείς βγάζουμε τα παπούτσια έξω. Αν εσύ μένεις σε διαμέρισμα ίσως 1 φορά την εβδομάδα να σου είναι αρκετή (εξαρτάται πάντα και τον χρόνο που έχεις).

Σφουγγάρισμα και σκούπισμα λοιπόν τα έβαλα μαζί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο συνήθως έχουμε κόσμο σπίτι οπότε περισσότερα πόδια, περισσότερο χώμα άρα η Δευτέρα είναι μία καλή ημέρα για το δικό μου σκούπισμα. Ξεσκόνισμα το βάζω κι αυτό μαζί με το σκουποσφουγγάρισμα (δική μου λέξη!!).
Μετά έχουμε τα πλυντήρια. Λοιπόν εκεί τώρα έχω άλλο σύστημα. Ξεχωριστά τα ρούχα της Α. εννοείται, ξεχωριστά πετσέτες και σεντόνια και μετά ξεχωριστά τα δικά μου ρούχα και τα καθημερινά του Ν. και τέλος ξεχωριστά τα ρούχα που φοράει στη μπάλα ο Ν. Σου φαίνονται πολλά πλυντήρια, έτσι; Εμ δεν τα βάζω όλα σε μία ημέρα. Την Τετάρτη βάζω τα ρούχα και Σάββατο βάζω πετσέτες, σεντόνια, μπαλόρουχα (κι άλλη δική μου λέξη).
Μετά έχουμε το μπάνιο, 2 μπάνια στη δική μου περίπτωση. Αυτά τα έβαλα κάθε Τετάρτη. Φυσικά τον πάγκο του μπάνιου και κάποια ψηλά μπορεί να τα κάνεις και 2 και 3 φορές την εβδομάδα, ακόμα και κάθε μέρα που λέει ο λόγος, αλλά ένα γενικό καθάρισμα μία φορά την εβδομάδα χρειάζεται σίγουρα. Αυτό περιλαμβάνει από χλωρίνες παντού μέχρι καθάρισμα καθρέφτες και παράθυρα.
Και μιας που είπα παράθυρα, φυσικά έχεις και τα τζάμια του σπιτιού. Αυτά τα έχω βάλει μία φορά την εβδομάδα τώρα που είναι καλός ο καιρός… όταν αρχίσουν οι βροχές εννοείται ότι αυτό θα γίνεται μία φορά στο τόσο και κυρίως στις μεγάλες γιορτές. Βρεχόμαστε συνέχεια και από παντού όλο τον χειμώνα, δεν αξίζει να ταλαιπωρηθείς για τα τζάμια και σε μία ώρα να είναι πάλι άχρηστα από τη βροχή.

Φυσικά υπάρχουν και οι καθημερινές εργασίες όπως είναι το μαγείρεμα, το καθάρισμα των πάγκων κουζίνας, τα πιάτα στο πλυντήριο και το πλύσιμό τους. Οκ, αυτά τα ξέρεις και τα κάνεις έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεσαι λίστες ούτε ξεχωριστή ημέρα.

Τέλος έχουμε δουλειές που δεν γίνονται και πολύ συχνά. Σε αυτές ανήκουν το καθάρισμα των χαλιών, το καθάρισμα της αυλής, το καθάρισμα των μπαλκονιών, οι σκάλες (από πάνω μέχρι κάτω), καθάρισμα τις κουρτίνες. Εκεί έχει σημασία και πάλι η εποχή, ο καιρός, ο λόγος που το κάνεις. Αυτά τα προγραμματίζεις όταν έρθει η ώρα τους (η εβδομάδα ή ο μήνα τους) και ξέρεις πότε να τα κάνεις απλά.

Και κάπως έτσι οργανώνω εγώ τις δουλειές του σπιτιού. Είναι ένα απλό παράδειγμα.
Εσύ θα βρεις τον τρόπο και την μέθοδο που βολεύει εσένα καθώς όλο αυτό το πρόγραμμα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εγώ το φτιάχνω κάθε μήνα, αλλάζω ημέρες και δουλειές κάθε φορά για να μη βαριέμαι, προσθέτω και αφαιρώ εργασίες ανάλογα την εποχή και τον καιρό και φυσικά είναι με βάση το γεγονός ότι δε δουλεύω, είμαι έγκυος οπότε κουράζομαι εύκολα, και η Α. έχει αρχίσει να είναι λίγο πιο προσεχτική μεγαλώνοντας!

Περιμένω τις δικές σου ιδέες και προτάσεις για ένα μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασιών του σπιτιού.
Έχεις δοκιμάσει κάποια άλλη μέθοδο που σε έχει βολέψει μήπως;

 


 6 thoughts on “Επιχειρηση καθάρισμα!”

  • Φυσικά και θα έρθουν κι άλλα. Χαίρομαι που σου άρεσε. Στα σκαριά έχω τώρα και το μηνιαίο πρόγραμμα για το μαγείρεμα. Περιμένω να περάσει λίγο ακόμα ο Σεπτέμβρης να δω αν δουλεύει πραγματικά σωστά και έρχεται online!

 • Λατρεύω τα προγράμματα και την οργάνωση στις δουλειές του σπιτιού! Έχεις κάνει καλή δουλειά! Χαίρομαι που σε βρίσκω!

  • Κατερίνα μου κι εγώ χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω μέσα από το σχόλιό σου και επίσης που σου άρεσε και το post. Σύντομα θα έρθει και νέο με την οργάνωση του φαγητού όλου του μήνα!! Ελπίζω να σου αρέσει και αυτό!

 • εκτύπωσα και κράτησα σημειώσεις. ευχαριστώ αγαπημένη. Αν και λείπω σε 24 ώρες βάρδιες αποφάσισα ότι τις δουλειές της ημέρας που δουλεύω θα τις μοιράζω μισές την προηγούμενη και μισές την επόμενη μέρα.

  • Τις δουλειές μπορείς να τις μοιράσεις όπως βολεύει εσένα το πρόγραμμά σου! Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χρόνο ούτε είναι κάθε μέρα ίδια!
   Χαίρομαι πολύ που μπόρεσα να σε βοηθήσω και βρήκες χρήσιμο το εκτυπώσιμο αρχείο που ανέβασα! Είναι πολύ δύσκολο να λείπεις 24 ώρες από το σπίτι σου δουλεύοντας και να έχεις να κάνεις και τις δουλειές μετά! Αλήθεια συγχαρητήρια και μόνο που μπαίνεις στη διαδικασία να τα κάνεις όλα τις ημέρες που έχεις χρόνο ενώ φαντάζομαι θα έχεις μεγάλη ανάγκη από ξεκούραση!

Αφηστε μια απαντηση...