Το σημερινό άρθρο είναι μάλλον λίιιιιγο πιο τεχνικό από τα συνηθισμένα μας post αλλά παρατήρησα πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο (bloggers που θέλουν να αλλάξουν πλατφόρμα ή άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν το δικό τους blog) γι αυτό σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικές γνώσεις που έχω πάνω στο θέμα self-hosted blogging.
Να αναφέρω κάπου εδώ ότι όλες οι πληροφορίες που δίνω στο άρθρο είναι βασισμένες πάνω στις εταιρίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ εγώ εδώ και χρόνια για τα δικά μου blog και προτείνω ανεπιφύλακτα. Το post δεν είναι σε καμία περίπτωση επί πληρωμή (δεν ξέρω καν αν θα το δούνε τα παιδιά του papaki.gr και της top.host) και όλα όσα γράφω αφορούν τη δική μου προσωπική άποψη!
Τα παρακάτω βήματα είναι βασισμένα στην αγορά domain name από το papaki.gr και πακέτο φιλοξενίας (hosting) από την top.host.
Και οι δύο εταιρίες δίνουν δωρεάν hosting (αν αγοράσεις domain από το papaki) ή domain name (αν αγοράσεις hosting από την tophost) γι’αυτό πριν κάνεις την αγορά σου φρόντισε να δεις τις προσφορές τους! – Οι δωρεάν υπηρεσίες έχουν κάποιους περιορισμούς οπότε θα πρέπει να δεις αν σε συμφέρουν κιόλας!
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι πιθανότατα προσφέρει και η google και το wordpress.org κάποια υπηρεσία για hosting με την αγορά domain μέσω αυτών αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γύρω από τις υπηρεσίες τους, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και την εξυπηρέτηση πελατών και τις συνθήκες επικοινωνίας σε περίπτωση προβλήματος.
Αρχικα τι σημαινει self-hosted.
Self-hosted ονομάζεται ένα blog το οποίο έχει δικό του όνομα χώρου (domain name) με την κατάληξη που θέλεις εσύ (.gr , .com, .eu,….ή οποιαδήποτε άλλη επιλέξεις) χωρίς την προέκταση του blogspot ή του wordpress (πχ. ……wordpress.org ή #######.blogspot). Επίσης το Blog σου εφόσον έχει δικό του domain name φιλοξενείται και σε κάποιο server τον οποίο ενοικιάζεις ουσιαστικά από κάποια εταιρεία που σου παρέχει το hosting.
Μπορεις να μεταφερεις ηδη υπαρχον blog από blogspot/wordpress σε δικο σου χωρο;
Φυσικά και μπορείς! Τα απλά βήματα που θα ακολουθήσεις είναι τα εξής:
- Κατοχύρωση ονόματος χώρου.
- Αγορά πακέτου φιλοξενίας.
- Ένωση domain name και hosting.
- Προσθήκη domain name στο πακέτο φιλοξενίας σου.
- Εγκατάσταση application (wordpress στη σημερινή περίπτωση).
- Δημιουργία Blog.
- Μεταφορά αρχείων από Blogger σε self-hosted WordPress (σε περίπτωση που είσαι ήδη blogger και θέλεις να μεταφέρεις τα άρθρα που έχεις ήδη γράψει).
- Ξεκινάς να γράφεις, να δημιουργείς και να δημοσιεύεις!
Κατοχυρωση ονοματος χωρου (Domain name).
Τα βήματα λίγα και απλά.
- Αρχικά πρέπει να βρεις και να κατοχυρώσεις το όνομα που θέλεις να έχει το blog/site σου (πχ stayathomemom.eu). Αυτό ονομάζεται domain name. Πας στο papaki.gr και βλέπεις αν η κατάληξης που θέλεις (πχ .gr, .eu, .com,….) είναι διαθέσιμη ώστε να την αγοράσεις και να την χρησιμοποιήσεις. Μόλις κάνεις την αναζήτηση θα σου δείξει αμέσως όλες τις καταλήξεις που είναι διαθέσιμες καθώς και το κόστος ανά έτος (ή και παραπάνω όπως τα .gr για παράδειγμα που είναι Minimum για 2 έτη).
- Αφού βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει, δημιουργείς λογαριασμό στο papaki.gr και κάνεις την αγορά σου με τον τρόπο που προτιμάς (πιστωτική, paypal, κατάθεση σε τράπεζα) εύκολα και γρήγορα.
Συγχαρητήρια! Μόλις κατοχύρωσες το όνομα του Blog σου!
Αγορα πακετου φιλοξενιας (Hosting).
Και τώρα ήρθε η ώρα του χώρου φιλοξενίας (hosting). Για να σου εξηγήσω λίγο χονδρικά τι είναι το Hosting… Κάθε σελίδα/site/blog για να υπάρχει στο Internet πρέπει τα αρχεία του να βρίσκονται σε κάποιο server. Αν είσαι μεγάλη εταιρεία μπορεί να χρειάζεσαι αποκλειστικά δικό σου server αλλά για ένα Blog/απλό site σίγουρα δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο. Θα ενοικιάσεις λοιπόν χώρο σε κάποιον server μέσω κάποιας εταιρείας όπως η top.host ώστε να στήσεις το blog σου. Μέσα στο πακέτο φιλοξενίας σου θα βρεις διάφορες εφαρμογές ώστε να στήσεις το blog σου και η πιο εύκολη, πιο γνωστή και χωρίς την ανάγκη γνώσης προγραμματισμού (για ένα απλό προσωπικό Blog πάντα) είναι αυτή του wordpress.
Πως θα το κάνεις αυτό;
- Μπαίνεις στην σελίδα της top.host και βλέπεις τα διαθέσιμα πακέτα φιλοξενίας που σου παρέχει καθώς και το κόστος του κάθε ένα ανάλογα με τον χρόνο που θέλεις να το αγοράσεις (1 μήνα/ 3 μήνες/ 1 έτος/…..). Αν θέλεις τη συμβουλή μου, για ένα προσωπικό Blog το πακέτο Star με ιδιαίτερα οικονομική τιμή είναι μία καλή επιλογή. Φυσικά αν γίνεις μία διάσημη blogger και οι ανάγκες του Blog σου αυξηθούν υπερβολικά, μπορείς να κάνεις αναβάθμιση ανά πάσα ώρα και στιγμή σε μεγαλύτερο πακέτο φιλοξενίας! – ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε (εγώ γράφω βασικά και εσύ διαβάζεις) μπορείς με την αγορά του πακέτου φιλοξενίας σου να πάρεις και δωρεάν για 1 έτος το domain σου σε κατάληξη eu, com ή net αν σε ενδιαφέρει (και φυσικά είναι διαθέσιμο το όνομα που ζητάς)!! Στις επιλογές σχετικά με linux hosting φιλοξενία στην Γερμανία ή στην Ελλάδα εγώ θα σου πρότεινα να τα αφήσεις ως έχουν.
- Αφού πατήσεις συνέχεια της παραγγελίας σου θα σου ζητήσει να δημιουργήσεις λογαριασμό ώστε να επιλέξεις τρόπο πληρωμής αλλά και να φτιάξεις την καρτέλα σου στην εταιρεία.
- Με την ολοκλήρωση της παραγγελίας και της πληρωμής θα λάβεις ένα email με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το control panel της top.host. Τα email αυτά είναι πολύ σημαντικά και δεν θα πρέπει να τα χάσεις!!!!!
Μόλις αγόρασες και το hosting σου! Ήταν πολύ δύσκολο μέχρι στιγμής; Πραγματικά νομίζω ήταν απλό όπως κάθε άλλη online αγορά!
Ενωση Domain και Hosting.
- Αφού έχεις αγοράσει λοιπόν το domain name σου αλλά και το hosting σου, θα πρέπει να τα ενώσεις μεταξύ τους. Στο email με τα στοιχεία login της top.host θα περιέχονται και οι nameservers που θα πρέπει να βάλεις στο domain σου ώστε να γίνει η ένωση και να ανοίγει μετά το blog σου από τον server της top.host.
Δες το άρθρο εδώ από το Papaki.gr με όλες τις οδηγίες ώστε να κάνεις την ενημέρωση των nameservers σου!
Προσθηκη domain name στο πακετο φιλοξενιας σου!
Εδώ είναι λίγο πιο τεχνικά τα βήματα αλλά και πάλι αν τα ακολουθήσεις θα βγάλεις άκρη σίγουρα!
- Μετά την δημιουργία του λογαριασμού σου θα λάβεις λοιπόν ένα email με τα στοιχεία login που χρειάζεσαι μπαίνεις στο mytophost panel και από εκεί στο Plesk (το σύστημα μέσα από το οποίο θα διαχειρίζεσαι τον χώρο φιλοξενίας σου) .
- Τώρα σειρά έχει η προσθήκη του domain name σου.
Στο άρθρο εδώ μέσα από την Knowledge Base της Top.host θα δεις όλα τα βήματα ώστε να κάνεις την είδοσό σου στο Plesk μέσα από το tophost panel αλλά και την προσθήκη του domain σου!!
Εγκατασταση του WordPress Application στο domain σου!
- Αφού προσθέσεις το domain σου τώρα σειρά έχει η εγκατάσταση του application WordPress ώστε να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το blog σου.
Αναλυτικά όλα τα βήματα και τις οδηγίες που χριεάζεσαι για την εγκατάσταση θα τα βρεις στο άρθρο εδώ – πάντα με screenshots για μεγαλύτερη ευκολία!! - Όταν κάνεις την εγκατάσταση του WordPress σε κάποιο σημείο σε ρωτάει αν θέλεις να συνδέεσαι στο wordpress admin panel σου με τα στοιχεία πρόσβασης στο plesk ή να δημιουργήσετε δικά σας στοιχεία. Εγώ θα σου πρότεινα να δημιουργήσεις δικά σου (ασφαλή) στοιχεία τα οποία θα θυμάσαι πάντα (γράψε τα και κάπου).
- Τώρα είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις!! Για να μην μπαίνεις κάθε φορά στο plesk και να κάνεις είσοδο στο admin panel του wordpress, το απευθείας link είναι http://domain name/wp-login.php (όπου domain name το δικό σου όνομα).
Δημιουργια blog στο WordPress!
Αφού τα έχεις οργανώσει όλα, τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις το νέο σου blog.
Μπαίνεις λοιπόν στο admin panel του wordpress με τα στοιχεία σου και δεξιά βλέπεις μία στήλη με πολλές επιλογές.
Πατώντας πάνω στην επιλογή “Appearance” επιλέγεις themes και σου εμφανίζονται όλα τα δωρεάν themes του wordpress. Επιλέγεις αυτό που πιστεύεις ότι θα ταιριάζει περισσότερο στο Blog σου και στη συνέχεια αρχίζεις να φτιάχνεις τα “Widgets” και να βάζεις τα plugins που θέλεις!
Σε ένα επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με το wordpress και κάποια βασικά βήματα για να βρίσκεις εύκολα όσα χρειάζεσαι μέσα στο admin panel σου!
Πως θα μεταφέρεις τα άρθρα σου από τον Blogger στο self-hosted WordPress blog σου!
Η διαδικασία για την μεταφορά είναι σχετικά εύκολη. Δυστυχώς (ευτυχώς βασικά για μένα) δεν έχω κάποιο blog στον Blogger ώστε να μπορέσω να σου εξηγήσω τα βήματα αναλυτικά και με screenshots αλλά ο υπέροχος Πάνος από το Inkstory.gr σου γράφει στο άρθρο του ΕΔΩ αναλυτικά πως να κάνεις την μεταφορά!
Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τη μεταφορά από την δωρεάν πλατφόρμα του wordpress στο wordpress που θα βρεις μέσα στο πακέτο φιλοξενίας σου.
Αυτό ήταν. Αγόρασες όσα χρειάζεσαι για το δικό σου blog. Εγκατέστησες το wordpress. Έφτιαξες την εμφάνιση του νέου σου blog και έκανες και τη μεταφορά των παλιών σου άρθρων (με την πολύτιμη βοήθεια από το άρθρο του Πάνου).
Τώρα είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις να γράφεις και να δημοσιεύεις!!
Ελπίζω το σημερινό μου άρθρο να σε βοήθησε! Ξέρω ότι φαίνονται πολλά και ίσως δύσκολα αλλά αν ξεκινήσεις είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις! Το καλό σε όλο αυτό το κομμάτι είναι ότι για να κάνεις τα βασικά πράγματα δεν χρειάζεσαι προγραμματισμό αλλά χρόνο και όρεξη να ασχοληθείς!!
Αν έχεις κάποια απορία που θα ήθελες να συζητήσουμε, θα χαρώ πολύ να λάβω email σου και να δούμε το πρόβλημά σου παρέα!
Μέχρι το επόμενο post, αύριο λογικά,
xoxo
Μαρίνα!
Αφηστε μια απαντηση...