Θα μου πεις τώρα “είναι δυνατόν να μην ξέρω να πλένω το μαρούλι σωστά;” .
Πιθανότατα ξέρεις αλλά μπορεί να υπάρχουν και νέα παιδιά στην παρέα μας που μπορεί να μη γνωρίζουν κάποια βασικά tips για το σωστό πλύσιμο του μαρουλιού!
Κι εγώ μέχρι λίγο πριν την πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν το έπλενα και τόσο σωστά. Δεν είναι κακό να το πω!
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως το μαρούλι εκτός από το χώμα που έχει, στα κοτσάνια του κυρίως, μπορεί να μεταφέρει και πολλά μικρόβια και ένα από τα πιο σοβαρά είναι το τοξόπλασμα. Το τοξόπλασμα προέρχεται από τις γάτες κυρίως (τις αδέσποτες, ανεμβολίαστες, ακόμα και τις κατοικίδιες που μπορεί να κυκλοφορούν στο δρόμο) και μπορεί να επηρεάσει πολύ άσχημα μία εγκυμοσύνη σε περίπτωση που το κολλήσει (ή το έχει ήδη πριν την εγκυμοσύνη) η μητέρα! Οι γάτες είναι και αυτές που το μεταφέρουν στα μαρούλια καθώς τα λαχανικά αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με το έδαφος! Τι μπορεί να συμβεί αν το κολλήσει μία έγκυος (η μελλοντικά έγκυος) γυναίκα; Μπορεί να προκαλέσει από πρόωρη γέννα μέχρι νοητικά προβλήματα στο βρέφος. Καταλαβαίνεις λοιπόν τη σοβαρότητα της κατάστασης!
Εγώ προσωπικά και στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου αλλά και σε αυτή τώρα αποφεύγω να φάω μαρούλι εκτός σπιτιού (σε κάποια ταβέρνα, εστιατόριο, σάντουιτς). Καλά και στο σπίτι δεν το προτιμώ ιδιαίτερα, αν και μου λείπει κάποιες φορές σαν σαλάτα. Τότε που με πιάνει αυτή η λιγούρα για μαρούλι έρχεται η ώρα του σωστού πλυσίματος!!
- Αρχικά βγάλε όλα τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού και πέταξέ τα! Δεν τα χρειάζεσαι στη σαλάτα σου καθώς αυτά είναι που έχουν φάει τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία όσο ήταν στο χώμα.
- Κόψε το κοτσάνι και ξεχώρισε ένα ένα όλα τα φύλλα, μέχρι την καρδιά.
- Το περισσότερο χώμα βρίσκεται στα κοτσάνια και όχι στα φύλλα οπότε όταν ξεκινάς να πλένεις το μαρούλι καλό είναι να κρατάς το κάθε φύλλο κάτω από τη βρύση με το φύλλωμα προς τα πάνω και το κοτσάνι προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό ξεπλένεις κάθε φύλλο πολύ καλά και μετά τα τοποθετείς σε μία λεκάνη.
- Στη συνέχεια γεμίζεις την λεκάνη σου με πολύ νερό (να καλύπτει όλα τα φύλλα του μαρουλιού) και ρίχνεις μέσα μπόλικο ξύδι! Ίσως δεν είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει το ξύδι αλλά θα πρέπει να το ανεχθείς και να το προσθέσεις. Το ξύδι εξουδετερώνει κάποια μικρόβια και καθαρίζει ακόμα καλύτερα το μαρούλι σου. Εκτός αυτού, σε διαβεβαιώ πως δε θα μυρίζει καθόλου “ξυδίλα” η σαλάτα σου μετά!!
- Τέλος, κόβεις το μαρούλι σε μικρά κομμάτια (θα σου πρότεινα να το κόψεις με το χέρι αν δε έχεις σκοπό να το ψιλοκόψεις), το τοποθετείς σε ένα από αυτά τα υπέροχα μπολ – στραγγιστήρι, που γυρνάς το καπάκι και σου στραγγίζουν τα λαχανικά, και είναι έτοιμο να φτιάξεις τη σαλάτα σου!
➡ Το δικό μου στραγγιστήρι-μπολ είναι από το IKEA και μπορείς να το δεις ΕΔΩ!
Και φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις έτοιμες σαλάτες σε σακουλάκια που βρίσκουμε στο super market! Ναι, ναι, τις έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ πάρα πολλές φορές, ειδικά σε τραπέζια, καθώς πρόκειται για τρομερή ευκολία!
Ακόμα κι αν η σακούλα λέει ότι πρόκειται για έτοιμη καθαρή σαλάτα, εσύ καλύτερα να την πλύνεις ξανά κάνοντας την παραπάνω διαδικασία. Αν παρατηρήσεις καλά καλά ακόμα και σε αυτές τις “καθαρές” σαλάτες θα δεις λίγο χώμα!
Tip: αν δεν έχεις μπολ που γυρίζει για να στραγγίξει τη σαλάτα σου μπορείς να πάρεις μία καθαρή πετσέτα, να τυλίξεις το μαρούλι σου μέσα και να αρχίσεις να γυρίζεις την πετσέτα γύρω γύρω στον αέρα. Και με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις ένα καλό στράγγισμα!
Εσύ ποια διαδικασία χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις το μαρούλι πριν ετοιμάσεις τη σαλάτα σου;
Με βρίσκεις μήπως υπερβολική; (Ναι, το έχω ακούσει και αυτό!)
Υ.Γ.: Μην ξεχάσεις ότι τρέχει και Photo challenge στο Instagram για τον μήνα Δεκέμβριο και είναι πολύ γιορτινό! Πληροφορίες θα βρεις εδώ και μπορείς φυσικά κι εσύ να συμμετέχεις αν το θέλεις!