Ένα σπίτι έχει πολλές δουλειές (αμέτρητες βασικά) που πρέπει να γίνουν! Έρχονται μέρες και στιγμές που πραγματικά δεν ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις!
Ειδικά όταν υπάρχει οικογένεια και μικρά παιδιά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αφού δε μένει καθαρό ούτε για μία ημέρα.
Ξέρεις όμως τι λένε; Αν είναι η κουζίνα και το μπάνιο καθαρά, όλο το σπίτι φαίνεται καθαρό. Και ισχύει! Τι είναι αυτό που καθαρίζεις έστω και στα γρήγορα όταν περιμένεις ξαφνικούς επισκέπτες; Την κουζίνα σου και το μπάνιο.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την κουζίνα και συγκεκριμένα για το πλυντήριο πιάτων. Καλώς ή κακώς δεν σκεφτόμαστε συχνά ότι πρέπει να καθαρίσουμε μία ηλεκτρική συσκευή όπως το πλυντήριο πιάτων και αυτό είναι μεγάλο λάθος μας. Θα μου πεις, αφού βάζουμε απορρυπαντικό μέσα καθαρίζεται. Λάθος και πάλι.
Μετά από πολλές πλύσεις μπορεί να μείνουν μέσα υπολείμματα από φαγητό, να μαζευτούν λάδια, ακόμα και κατάλοιπα από το απορρυπαντικό. Όλα αυτά μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την καλή και σωστή λειτουργία του πλυντηρίου και μπορούν να προκαλέσουν αρκετά, σοβαρά προβλήματα. Γι’αυτό κι εμείς θα δούμε σήμερα πως μπορούμε να κάνουμε έναν καλό καθαρισμό, μία στις τόσες, με φυσικά συστατικά.

Ο λόγος που προτιμάω τα φυσικά συστατικά, όπου μπορώ, είναι για το καλό των συσκευών, του περιβάλλοντος και φυσικά του οικογενειακού προϋπολογισμού. Γιατί να χρησιμοποιήσεις χημικά προϊόντα (που κοστίζουν ακριβά πολλές φορές) για κάτι που μπορείς να κάνεις με οικονομικά συστατικά που έχεις πάντα στο σπίτι σου;
Στο δικό μας σπίτι υπάρχουν πάντα ξύδι και μαγειρική σόδα, τα οποία υπάρχουν και στο δικό σας φαντάζομαι!

Αυτά τα δυο συστατικά μπορούν να φανούν σωτήρια για των καθαρισμό του σπιτιού.
Έτσι θα τα χρησιμοποιήσουμε και σήμερα για να καθαρίσουμε το πλυντήριο πιάτων. Μία διαδικασία πανεύκολη και πολύ γρήγορη!

 

 

 1. Αρχικά θα πρέπει να γεμίσεις ένα φλιτζανάκι του καφέ με ξύδι. 
 2. Το Τοποθετείς στο επάνω ράφι, ας το πούμε, του πλυντηρίου πιάτων (προσεχτικά να μη χυθεί το ξύδι).
 3. Γεμίζουμε τη βάση/πάτο του πλυντηρίου με μαγειρική σόδα .
 4. Βάζουμε το πλυντήριο πιάτων να τρέξει μία πλύση στη μέγιστη θερμοκρασία που διαθέτει.
 5. Αφού τελειώσει η πλύση ανοίγουμε το πλυντήριο και αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν κυρίως στην οικονομία του νοικοκυριού σας:

 • Τη μαγειρική σόδα επειδή εκτός της μαγειρικής θα την χρησιμοποιήσετε πολύ και στην καθαριότητα του σπιτιού σας (ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά και θέλετε να αποφεύγετε τα πολλά χημικά) καλό θα είναι να την αγοράζετε σε μεγάλες συσκευασίες και όχι από τα super market. Αυτό θα σας βοηθήσει και να μην ξεμένετε ποτέ σχεδόν αλλά και να την αγοράζετε σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές των super market.
 • Σε όλα τα super market θα βρείτε ξύδι επώνυμο αλλά και ξύδι με ετικέτα super market. Το ξύδι που χρειάζεστε για χρήσεις πέρα της μαγειρικής καλό είναι να είναι μη επώνυμο, όχι γιατί δεν το θεωρώ καλό σε σχέση με το επώνυμο (εγώ το χρησιμοποιώ και στα φαγητά) αλλά γιατί είναι πιο οικονομικό και σίγουρα θα σου τελειώσει πιο γρήγορα. 
  Ακόμα καλύτερα βέβαια θα είναι αν μπορείς να το αγοράσεις σε μεγάλες ποσότητες και όχι από super market.


Δεν ήταν πανεύκολο; Σας το είπα εξάλλου. Απλός τρόπος, γρήγορος και σίγουρα οικονομικός!
Οι χρήσεις τις μαγειρικής σόδας (αλλά και άλλων φυσικών συστατικών που διαθέτουμε στα σπίτια μας όπως το ξύδι, το λεμόνι και το αλάτι) στην καθαριότητα είναι πολλές και σιγά σιγά θα μιλήσουμε για όσες περισσότερες μπορούμε.

Εσύ χρησιμοποιήσεις κάποια φυσικά συστατικά για την καθαριότητα του σπιτιού σου; Έχεις κάποιο καλό tip να μοιραστείς μαζί μας;

 


 

 

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.