Τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερα κουνελάκια μέσα στα σπίτι σαν κατοικίδια! Εσύ το έχεις σκεφτεί;

Βέβαια για τα γατάκια και τα σκυλάκια γνωρίζουμε όλοι πάνω κάτω αρκετά πράγματα (ακόμα και όσοι δεν έχουν δικό τους). Για τα κατοικίδια κουνελάκια όμως; Πόσα ξέρουμε; Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποκτήσουμε ένα;

 

 

 

Όπως γνωρίζεις ήδη, αν με ακολουθείς στο Instagram, τον Δεκέμβριο αποκτήσαμε το δικό μας κουνελάκι, τον Μανώλη (που τελικά μας βγήκε κορίτσι αλλά αυτό ας μείνει μεταξύ μας! Για την Ανθούλα είναι ο Μανώλης της!) και τον έχουμε λατρέψει όλοι!! Είναι ένα αξιολάτρευτο και πολύ έξυπνο ζωάκι! 
Πολλές φίλες μου έχουν στείλει μηνύματα και με έχουν ρωτήσει αρκετά πράγματα γύρω από το θέμα “Μανώλης” και έχουν εκφράσει την σκέψη τους να αποκτήσουν κι αυτές ένα κατοικίδιο κουνελάκι!!

 

 

Σήμερα λοιπόν θα σου δώσω κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικέ με τα pet bunnies που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν θέλεις κι εσύ να αποκτήσεις ένα!

 • Τα  κουνελάκια είναι ένα αρκετά εύκολο κατοικίδιο! Δεν κάνουν φασαρία φυσικά. Είναι πολύ γλυκά και δεν έχουν ιδιαίτερα πολλά έξοδα!
 • Μπορείς να τα βρεις είτε από pet shop, είτε από εκτροφεία, είτε ακόμα και από φιλοζωικές οργανώσεις που μπορεί να έχουν. Το δικό μας ήταν δώρο και γνωρίζω ότι το είχαν πάρει από pet shop.
 • Υπάρχουν πολλά είδη κατοικίδιων κουνελιών και κάθε ένα διαφέρει προς το μέγεθος αλλά και το τρίχωμα και την εμφάνιση! 

Τώρα, όσον αφορά την συμβίωση με ένα κουνελάκι…

 • Καλό θα είναι να μην πάρεις κουνελάκι που είναι μικρότερο από 10-12 εβδομάδων καθώς θεωρείται ότι δεν κάνει να αποχωριστούν ακόμα την μητέρα τους.
 • Στην αρχή (αν πάρεις μωρό κουνελάκι) μπορεί να μην είσαι σίγουρη 100% αν είναι θηλυκό ή αρσενικό καθώς αυτό φαίνεται στον 3ο-4ο μήνα συνήθως! Κάπως έτσι είπαμε κι εμείς “είναι ο Μανώλης” και βγήκα από την κτηνίατρο σαν άλλος αδερφός της Φοίβη από τα Φιλαράκια, φωνάζοντας “Ο Μανώλης είναι κορίτσι”!
 • Τα κουνελάκια επισκέπτονται κανονικά τον κτηνίατρο και κάνουν ένα εμβόλιο κάθε χρόνο. Υπάρχουν κτηνίατροι οι οποίοι είναι ειδικοί για τέτοιου είδους μικρά ζωάκια. Ειδικά αν αποφασίσεις να στειρώσεις το κουνελάκι σου θα πρέπει να είσαι σίγουρη για τον γιατρό καθώς είναι μία περίεργη διαδικασία για τους μικρούς μας φίλους.
 • Είναι πολύ καθαρά ζωάκια. Πλένονται όπως οι γάτες όλη την ημέρα!!
 • Τα νύχια τους δεν μπορούν να τα λιμάρουν καθώς δεν μπορούν να σκάψουν μέσα στο σπίτι οπότε θα πρέπει εσύ να τα φροντίζεις! Ο κτηνίατρός σου θα σου δείξει τον σωστό τρόπο για να τους τα κόψεις!
 • Επίσης είναι καλό να τα χτενίζεις όταν είναι η εποχή που αλλάζουν τρίχωμα για να μην καταπίνουν πολλές τρίχες καθώς καθαρίζονται!
 • Μπορούν να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα τους. Τις πρώτες ημέρες που θα το πάρεις σπίτι σου καλό θα είναι να το αφήσεις λίγο στο κλουβάκι του ώστε να συνηθίσει το νέο περιβάλλον μέχρι να ξεκινήσεις την προσπάθεια να δεθείς μαζί του. Όσο είναι μέσα στο  κλουβάκι του από μόνο του θα διαλέξει και το σημείο που θα θέλει να κάνει την ανάγκη του. Σιγά σιγά θα δεις ότι μόνο εκεί θα πηγαίνει.
  Εμείς βγάζουμε τον Μανώλη καθημερινά έξω και γυρνάει σε όλο το σπίτι για πολλές ώρες αλλά δεν μου έχει λερώσει πουθενά. Όποτε θέλει πηγαίνει στο κλουβάκι του και τα κάνει. Όσο είναι μικρά βέβαια μπορεί να κάνουν κακάκια όσο παίζουν και εκτός κλουβιού (ή του χώρου που είναι η τουαλέτα τους). Αυτό μειώνεται με τον καιρό! Βέβαια, τα κακάκια του είναι μικρά, σκληρά μπαλάκια που δεν μυρίζουν και δεν λερώνουν οπότε μην αγχωθείς ότι θα σου κάνει το σπίτι χάλια! Απλά τα πιάνεις και τα μαζεύεις!
 • Έχουν ευαίσθητη σπονδυλική στήλη γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική αν χρειαστεί να το σηκώσεις και να το πάρεις αγκαλιά. Βέβαια, θα σου πρότεινα να μην το σηκώνεις χωρίς λόγο καθώς τα περισσότερα δεν χαίρονται καθόλου με αυτό! Είναι ζωάκια που ζουν στο έδαφος (και το υπέδαφος κάποιες φορές) και γι αυτά το να βρεθούν ψηλά σημαίνει κίνδυνος!
 • Θα πρέπει να είσαι προσεχτική με το φαγητό τους! Όσο κι αν νομίζουμε ότι τρώνε λαχανικά αυτό δεν ισχύει απόλυτα! Χρειάζονται την ειδική τροφή για κουνελάκια που θα προμηθευτείς από το pet shop αλλά και το ξερό χορτάρι τους. Φυσικά θα πρέπει να τρώνε και λαχανικά αλλά συγκεκριμένα και κάποια από αυτά με μέτρο! Το καρότο ας πούμε είναι ένα λαχανικό που καλό είναι να χρησιμοποιείται ως λιχουδιά γιατί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και να μην το τρώνε συνέχεια. Έχουν πολύ ευαίσθητο στομαχάκι και από εκεί μπορεί να προέλθει πολύ εύκολα ακόμα και θάνατος. 
  Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει πάντα μπόλικο νερό στη διάθεσή τους!!!

Κουνελάκια και παιδιά!

 • Πολλοί λένε ότι καλό είναι να μην συνυπάρχουν κουνελάκια και παιδιά γιατί τα παιδιά μπορεί να τα τραυματίσουν πολύ εύκολα! Αυτό δεν ισχύει ακριβώς! Τα παιδιά, αν είναι λίγο μεγαλύτερα, μπορούν να μάθουν να προσέχουν και να φροντίζουν ένα κουνελάκι γιατί είναι ένα εύκολο ζωάκι γενικά!
  Η Ανθούλα έμαθε πολύ εύκολα ότι δεν πρέπει να πιάνουμε απότομα τον Μανώλη γιατί τρομάζει και να μην το σηκώνουμε γιατί μπορεί να πάθει ζημιά. Τώρα, μόλις καταλάβει ότι είναι η Ανθούλα στον χώρο, την ακολουθεί παντού και παίζουν μια χαρά! Ανεβαίνει πάνω της και την μυρίζει χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ κάθεται να τον χαϊδέψει χωρίς να φοβάται!
  Αν βέβαια το παιδάκι είναι πιο μικρό και δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει πως πρέπει να συμπεριφερθεί στο κουνελάκι, καλό θα είναι να είσαι κι εσύ πάντα από δίπλα όταν παίζουν για να μην συμβεί κανένα ατύχημα!

Το δέσιμο με το κουνελάκι!

 • Τα κουνελάκια δένονται πολύ με τον άνθρωπό τους! Ναι! Από τη στιγμή που το απόκτησες εσύ είσαι ο άνθρωπός του και όχι αυτό το κουνελάκι σου! χαχαχαχαχα! Στην αρχή θα είναι πιθανότατα φοβισμένο και δεν θα σε πλησιάζει πολύ. 
  Κάτσε στο πάτωμα κοντά του και ασχολήσου με το κινητό σου, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε οτιδήποτε θέλεις αλλά μην του δίνεις σημασία! Δώσε του χρόνο και άσε να σε πλησιάσει αυτό όταν θέλει! Θα σε εμπιστευτεί σιγά σιγά και θα έρθει να σε μυρίσει!
  Δώσε του να φάει λιχουδιές από το χέρι σου ώστε να σε μάθει και να δει ότι το προσέχεις! 
  Στην αρχή βάλε ένα δικό σου φορεμένο μπλουζάκι στο κλουβάκι/χώρο του ώστε να συνηθίσει την μυρωδιά σου!
  Θα δεις ότι με τον καιρό θα δεθείτε και θα σου δίνει μέχρι και φιλάκια (θα σε γλύφει).
 • Μην το σηκώνεις από το έδαφος αν δεις και δεν του αρέσει! Θέλεις να σε αγαπήσει, όχι να σε βλέπει σαν κίνδυνο. Βέβαια πολλές φορές είναι απαραίτητο να το σηκώσεις (πχ όταν το πας στον κτηνίατρο) και θα το κάνεις, απλά μην το κάνεις στην καθημερινότητά σας!

   

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Είναι κουνέλι, είναι τέρας, τι είναι…; 🐇 • Ξεκίνησα εκπαίδευση με λιχουδιές για να μάθει το όνομα του (για αρχή)… Μέχρι στιγμής κατάφερα να είναι όλη την ώρα από πίσω μου και ανάμεσα στα πόδια μου απλά και μόνο επειδή ξέρει ότι έχω λιχουδιά! • Δεν ξέρω αν έμαθε το όνομα του η όχι αλλά δεν με νοιάζει πια! Έτσι κι αλλιώς είναι μαζί μου όλη την ώρα άρα δεν χρειάζεται να τον φωνάξω! • Μετά την μεγάλη και επιτυχημένη (#not) εκπαίδευση του Νικολάρα τώρα σειρά είχε ο #manolisthebunny !! • Εκπαιδεύουμε…δεν παίζουμε!! • My little, albino, bunny baby! 😍😍😍 • #petbunny #bunnymommy #momslife #stayathomemom #mamamarina #pet #bunny #xamouris

A post shared by Stay at Home Mom – mamamarina (@marinavisk) on

 

Ελεύθερο στο σπίτι ή σε κλουβάκι;

 • Τα κουνελάκια θέλουν χώρο για να παίξουν και να τρέξουν. Καλό θα είναι να το έχεις αρκετές ώρες την ημέρα ελεύθερο μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο δωμάτιο. Όταν βέβαια λείπεις από το σπίτι ή το βράδυ που δεν μπορείς να το επιβλέπεις, καλό θα είναι να βρίσκεται στο κλουβάκι του, ή σε κάποιον περιφραγμένο χώρο τέλος πάντων, ώστε να αποφύγεις τις ζημιές! Μην δούνε καλώδιο… καλύτερη λιχουδιά και από μπανάνα! Από την φύση τους μασάνε οπότε αν δεν τα προσέχεις ακόμα και έπιπλο μπορούν να χαλάσουν. Αν παρατηρήσεις τέτοια συμπεριφορά μπορείς να προμηθευτείς ειδικά παιχνίδια για να έχουν να απασχολούνται ή ακόμα και να τους δώσεις ρολό από χαρτί κουζίνας!
  Εμείς έχουμε ένα κλουβάκι όπου είναι ο “Μανώλης” μέσα τα βράδια, όταν δεν είμαστε σπίτι ή όταν δεν μπορούμε να τον επιβλέπουμε. Εκεί υπάρχει το κρεβατάκι του, το φαγητό του, το νερό του, και έχει επιλέξει και την γωνία του για την ανάγκη του. Μέσα στην ημέρα βγαίνει έξω συνέχεια και παίζει μαζί μας και όταν κουραστεί, βαρεθεί ή θέλει να φάει, να πιει νερό ή να κατουρήσει πηγαίνει στο κλουβάκι του μόνος του!

   

Πάνω κάτω αυτά είναι που θα πρέπει να ξέρεις πριν αποκτήσεις ένα κατοικίδιο κουνελάκι! Βέβαια υπάρχουν υπέροχες σελίδες αλλά και ομάδες στο facebook που θα βρεις ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τα πάντα!! Από την διατροφή τους μέχρι οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς!!
Όλα όσα σου ανέφερα στο άρθρο είναι καθαρά μέσα από τη δική μου εμπειρία τα οποία έμαθα από την κτηνίατρό μας αλλά και μέσα από συζητήσεις με άλλους ιδιοκτήτες/γονείς κουνελιών.

Τώρα αν σου έρθει κάποια ερώτηση για κάτι που έχω ξεχάσει να αναφέρω στο άρθρο μου στείλε μου μήνυμα και θα σου απαντήσω εννοείται όσο πιο άμεσα μπορώ!!
Μπορείς, αν θέλεις, να βλέπεις τις ιστορίες του “Μανώλη” στο Instagram με το hastag #manolisthebunny .

 

 

Κατοικίδια κουνελάκια - Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αποκτήσεις το δικό σου! | Pet Bunnies - What you should know

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.