Όσο ο κόσμος προσπαθεί να κάνει κάτι για να προστατέψει το περιβάλλον τόσο ανακαλύπτει νέα υπέροχα πράγματα! Καλαμάκια από μπαμπού, ποτήρια πολλαπλών χρήσεων από μπαμπού, μεταλλικά καλαμάκια, οδοντόβουρτσες οικολογικές,….και η λίστα συνεχίζεται! Ένα λοιπόν από αυτά να τα νέα πράγματα για εμένα είναι τα κερομάντηλα.

 

Τι ειναι τα κερομάντηλα;

Πρόκειται ουσιαστικά για περιτύλιγμα τροφών από βαμβακερό ύφασμα, βιολογικό λάδι Jojoba, ρητίνη πεύκου και κερί μέλισσας τα οποία είναι εδώ για να αντικαταστήσουν, όσο μπορούν, την πλαστική μεμβράνη.
Αυτά που θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα είναι τα κερομάντηλα της Beeswax Wrap Co τα οποία και δοκιμάζω το τελευταίο διάστημα! 

 

Πως τα χρησιμοποιουμε;

Τα κερομάντηλα της Beeswax Wrap Co έχουν διάρκεια ζωής περίπου ένα χρόνο.  Μετά από κάθε χρήση τα πλένουμε με λίγο δροσερό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό.
Η εταιρεία συστήνει, κάθε μήνα περίπου, να τα φρεσκάρουμε ώστε να παραμένουν φρέσκα και κολλώδη.
Για να γίνει αυτό τα τοποθετούμε σε πάνω σε λαδόκολλα, σε ένα ταψί, και μετά στον ηλεκτρικό φούρνο για 3 το πολύ λεπτά, στους 100C.
Αν δεν διαθέτουμε ηλεκτρικό φούρνο τότε το φρεσκάρισμα μπορεί να γίνει με το σίδερο, απλά τοποθετώντας το κερομάντηλο ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και σιδερώνοντάς το απαλά από πάνω.   

 

Τα κερομάντηλα:

 • δεν χρησιμοποιούνται για να σκεπάσουμε ζεστά τρόφιμα (περιμένουμε να κρυώσουν πρώτα).
 • δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε ωμό κρέας
 • δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων
 • δεν κάνει να έρθουν σε επαφή με φλόγα ή άλλες πηγές θερμότητας

 

Γιατι να χρησιμοποιησεις τα κερομάντηλα;

Ο βασικός λόγος για να χρησιμοποιήσεις τα κερομάντηλα είναι γιατί θέλεις να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου (όσο μικρό κι αν είναι αυτό) στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κερομάντηλα:

 • Είναι 100% φυσικό προϊόν, αντίθετα με την πλαστική ζελατίνη περιτυλίγματος.
 • Κρατάνε το φαγητό φρέσκο. Τα φυσικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα κερομάντηλα σε συνδυασμό με το βαμβακερό ύφασμα, επιτρέπουν στα κερομάντηλα να αναπνέουν ώστε να παραμένουν τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο διάστημα.
 • Είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. Αντί να χρησιμοποιήσεις ζελατίνα ή αλουμινόχαρτο τα οποία θα πετάξεις μετά τη χρήση, τα κερομάντηλα απλά τα καθαρίζεις με δροσερό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό και τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά!! Με τον τρόπο αυτό προσφέρεις στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σου αφού κάνεις και οικονομία!!
 • Είναι βιοδιασπώμενα. Μετά την πλήρη χρήση τους (1 έτος περίπου) μπορείς απλά να τα κάνεις κομπόστ αν έχεις ειδικό κάδο ή και να τα χρησιμοποιήσεις για προσάναμα στο τζάκι/φούρνο/ψησταριά. Όπως και να έχει, δεν θα μολύνεις πάντως το περιβάλλον με λίγο ακόμα πλαστικό.

 

 

Που τα βρισκεις;

Τα συγκεκριμένα που έχω δοκιμάσει εγώ είναι της εταιρείας Beeswax Wrap Co και μου τα είχε στείλει η υπέροχη Ελένη από το Foodie Corner.
Υπάρχουν  3 διαφορετικά πακέτα με κερομάντηλα.

 • Το Medium/Small pack το οποίο περιέχει 2 μεσαίου και 2 μικρού μεγέθους κερομάντηλα (αυτό έχω κι εγώ)
 • Το 3 Medium pack, το οποίο περιέχει 3 μεσαίου μεγέθους κερομάντηλα
 • Το Starter Pack, το οποίο περιέχει ένα μικρό, ένα μεγάλο και ένα μεσαίο κερομάντηλο.

Συγκεκριμένα όσων αφορά τα μεγέθη των κερομάντηλων:
Το μικρό (small) είναι 16×16εκ και είναι ιδανικό για να τυλίγουμε κομμάτια φρούτων και μικρά σνακ ή για να καλύπτουμε βαζάκια και ποτήρια.
Το μεσαίο (medium) είναι 30×30εκ και είναι ιδανικό για να τυλίγουμε σάντουιτς και τυριά ή για να καλύπτουμε μπολ.
Τέλος, το μεγάλο (large) είναι 40×40εκ και είναι ιδανικό για να τυλίγουμε ψωμί, φυλλώδη λαχανικά ή για να καλύπτουμε μεγαλύτερα μπολ (σαλατιέρες κλπ).

 

Εσύ έχεις δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο;
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αφήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας (δες ΕΔΩ) κι αν κάνει έστω από κάτι μικρό κάθε ένας από εμάς, τότε θα το καταφέρουμε!!

 

 

Κερομάντηλα

 

 

 

 

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.