Παλιότερα ξέραμε τη λίστα δώρων για γάμους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όμως ιδιαίτερα συνηθισμένη και η λίστα δώρων για γέννες! Ίσως βέβαια ακόμα κακοφαίνεται σε κάποιους, ειδικά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της λίστας δώρων για μωράκια, αλλά πίστεψέ με είναι μεγάλη ευκολία και σε βγάζει κι εσένα από τη δύσκολη θέση πολλές φορές! Άσε που τώρα πια όλοι κάνουν οπότε όταν πλησιάζει η ώρα να γεννήσεις θα σε ρωτάνε συνέχεια γνωστοί και φίλοι που έχεις κάνει λίστα.

 

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Γιατί να κάνεις λίστα;

✔ Για θα βγάλεις από τη δύσκολη θέση τους δικούς σου ανθρώπους που θέλουν να σου πάρουν δώρο. Ειδικά όταν είναι το πρώτο σου παιδάκι και ίσως είσαι και από τους πρώτους της παρέας σου που πήραν αυτή την απόφαση, θα υπάρχουν φίλοι οι οποίοι δε θα ξέρουν τι να σου πάρουν δώρο για το μωράκι σου γιατί απλά δεν έχουν επαφές με μωρά και δεν ξέρουν τι χρειάζονται! Ναι, θα μου πεις, μπορούν πάντα να πάρουν ένα φορμάκι ή ένα σετ σεντόνια αλλά και πάλι πόσα φορμάκια να μαζέψεις;

✔ Γιατί θα γλιτώσεις χρόνο και κόπο από αλλαγές! Όπως σου είπα και παραπάνω, πόσα φορμάκια να μαζέψεις πια; Κι αν μαζέψεις ένα σωρό φορμάκια και σεντονάκια δε θα θέλεις να τα αλλάξεις μετά; Ε, πίστεψέ με, δε θα μπορείς να βγεις για να τα αλλάξεις γιατί θα έχεις ένα μωρό κολλημένο επάνω σου που θα θέλει μόνο τη μαμά του για να είναι ήρεμο!

✔ Γιατί θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα τα οποία θα χρειαστείς για άλλους λόγους τον πρώτο καιρό. Ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο σου παιδάκι, θα χρειαστείς πολλά πράγματα. Όλα αυτά τα πράγματα έχουν ένα μεγάλο κόστος. Με τη λίστα δώρων λοιπόν και οι δικοί σου άνθρωποι θα σου φέρουν πράγματα τα οποία χρειάζεσαι πραγματικά και εσύ θα γλιτώσεις τα έξοδα που θα έκανες για να τα πάρεις αυτά τα αντικείμενα.

 

Photo by freestocks.org on Unsplash

 

Πως λειτουργούν οι λίστες δώρων για μωρά;

Λοιπόν έχουμε και λέμε, αρχικά όταν κάνεις μια λίστα δώρων θα πρέπει να βάλεις σε αυτήν αντικείμενα μεγάλης γκάμας τιμών. Από 2-3 ευρώ μέχρι όσο θέλεις εσύ αλλά θα πρέπει να περιέχει και αντικείμενα που θα είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πάρουν κάτι ακριβό και εκτός αυτού, μόνο το γεγονός ότι σε σκέφτηκαν και θέλουν να πάρουν κάτι για το μωράκι σου αρκεί πραγματικά!

Τώρα, η λίστα γίνεται με δύο τρόπους. Η ανοιχτή και η κλειστή θα μπορούσαμε να πούμε.
Στην ανοιχτή εσύ επιλέγεις τα αντικείμενα που θέλεις γενικά χωρίς όμως να επιλέξεις συγκεκριμένο προϊόν. Λες ας πούμε θέλω καρεκλάκι φαγητού αλλά δεν λες θέλω το τάδε μοντέλο από την τάδε εταιρεία. Όποιος επιλέξει να σου πάρει το καρεκλάκι φαγητού μπορεί να πάρει όποιο θέλει αυτός.
Στην κλειστή λίστα από την άλλη, επιλέγεις ποια προϊόντα θέλεις ακριβώς. Λες, θέλω το τάδε μοντέλο καρεκλάκι φαγητού από την τάδε εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια τα περισσότερα καταστήματα δεσμεύουν για εσένα τα προϊόντα αυτά που επιλέγεις και στη συνέχεια είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις όσα δεν αγοράσει κάποιος για να σου φέρει.

Για εμένα η καλύτερη λύση είναι η ανοιχτή λίστα. Και οι δικοί σου άνθρωποι μπορούν να σου πάρουν μέσα από μια ποικιλία προϊόντων αυτό που θέλουν με βάση την οικονομική δυνατότητα και το γούστο τους, και εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις ένα σωρό πράγματα τα οποία ίσως δεν σου τα φέρει κάποιος από τη λίστα σου.

 

 

Συμβουλή 1: πρόσεξε πολύ σε ποιο κατάστημα θα κάνεις τη λίστα δώρων σου. Κάνε έρευνα για τις επιλογές καταστημάτων που έχεις, ρώτα γνωστούς και φίλους που έχουν κάνει ήδη λίστα. Πολλές φορές είναι καλύτερο να κάνεις σε κάποιο τοπικό κατάστημα (με μεγάλη ποικιλία πάντα) πάρα σε κάποιο γνωστό κατάστημα αλυσίδα.
Δε θέλω να αναφέρω όνομα τώρα αλλά εδώ στο Ηράκλειο πολλοί φίλοι μας είχαν μεγάλο πρόβλημα και πολύ κακή εξυπηρέτηση σε ένα συγκεκριμένο πολύ γνωστό κατάστημα βρεφικών και παιδικών ειδών.

Συμβουλή 2: Βάλε πολλά πράγματα στη λίστα σου. Ακόμα και πράγματα που δεν τα χρειάζεσαι ουσιαστικά αλλά τα θέλεις έτσι κι αλλιώς. Μπορεί κάποιος να στα πάρει αλλά εκτός αυτού δίνεις και μια μεγάλη ποικιλία στους δικούς σου που θα σου κάνουν δώρο να διαλέξουν. Όσο περισσότερα αντικείμενα τόσο μεγαλύτερο και το εύρος τιμών.

Συμβουλή 3: Εκτός από πράγματα που χρειάζεσαι τώρα βάλε στη λίστα σου και πράγματα για αργότερα. Μη βάλεις μόνο σεντόνια για κούνια, βάλε και για κρεβάτι. Το καρεκλάκι φαγητού δε θα το χρειαστείς άμεσα αλλά βάλε το στη λίστα.

Συμβουλή 4: Βάλε και παιχνίδια στη λίστα δώρων σου. Σκεφτόμαστε μόνο τα βασικά που χρειαζόμαστε και ξεχνάμε τη διασκέδαση του μωρού μας. Βάλε και μερικά παιχνίδια στη λίστα γιατί κι αυτά χρειάζονται.

 

Ποια είναι η δική σου γνώμη σχετικά με το θέμα της λίστα δώρων για νεογέννητα;
Περιμένω όπως πάντα τα σχόλιά σου αγαπημένη μου φίλη και αναγνώστρια!

 


 

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.