Αγαπημένη μου φίλη και αναγνώστρια καλημέρα! Χαίρομαι πραγματικά πολύ που βρίσκεσαι εδώ σήμερα και διαβάζεις αυτή την ανάρτηση γιατί θέλω να σου μιλήσω για το ξεκίνημα της προσπάθειάς μου για declutter (ξεκαθάρισμα ουσιαστικά των αντικειμένων που έχω στην κατοχή μου σε όλους τους τομείς. Από ρούχα μέχρι βιβλία, χαρτιά, διακοσμητικά, κ.α.) αλλά και ενός πιο minimalism lifestyle.
Στο παρελθόν είχα δοκιμάσει και το minimalism challenge, σύμφωνα με το οποίο για 30 ημέρες πετάς αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι (την 1η ημέρα πετάς 1, την 2η ημέρα 2, την 3η ημέρα 3….και φτάνεις στην 30η να πετάς 30). Αν τα καταφέρεις σε αυτό το challenge έχεις ξεφορτωθεί σε ένα μήνα περίπου 500 αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι από το σπίτι σου. Όταν δοκίμασα αυτό το challenge στο παρελθόν, δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω και αυτό πιστεύω συνέβη γιατί δεν είχα καταλάβει πραγματικά την έννοια του declutter αλλά και του μινιμαλισμού. Τώρα νομίζω ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσω ξανά (θα δεις την πρόοδό μου μέσα από τον λογαριασμό μου στο Instagram σύντομα!!).

 

Πριν μερικές ημέρες ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο της Marie Kondo  The Life-Changing Magic of Tidying: A simple, effective way to banish clutter forever και η αλήθεια είναι πως με συνεπήρε! Δεν είχα διαβάσει ξανά κάποιο βιβλίο με σχετικό αντικείμενο! Σύμφωνα λοιπόν με τη μέθοδο της Marie Kondo αυτό που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα σπίτι πάντα τακτοποιημένο είναι να ξεφορτωθούμε τα extra αντικείμενα που δεν μας προσφέρουν χαρά στη ζωή μας! Τώρα σου το λέω πολύ γενικά, αλλά αυτό είναι το νόημα του βιβλίου μέσα σε άκρες. Φυσικά η συγγραφέας θεωρεί πως για να το πετύχει κάποιος αυτό θα πρέπει να κάνει το ξεκαθάρισμα ακολουθώντας συγκεκριμένη σειρά. Ξεκινάς πρώτα με τα ρούχα και τα αξεσουάρ, μετά τα βιβλία,….και τέλος καταλήγεις να ξεκαθαρίσεις τα αντικείμενα που έχουν έντονη συναισθηματική αξία για εσένα όπως οι φωτογραφίες και άλλα ενθύμια! Όλα τα αντικείμενα έχουν κάποιο σκοπό και γι’ αυτό τα αποκτήσαμε εξ αρχής. Όταν έχουμε να φορέσουμε μία μπλούζα 2 χρόνια πρώτον έχει προφανώς εξυπηρετήσει το σκοπό της (αφού δεν την φοράμε πια) και δεύτερον είναι ένα ρούχο ξεχασμένο μέσα σε μία ντουλάπα που πιάνει χώρο αλλά αποτελεί και βάρος (με μια βαθύτερη έννοια) για εμάς!

 

 

Έτσι ξεκίνησα κι εγώ λοιπόν το δικό μου ξεκαθάρισμα με την πρώτη κατηγορία!
Στη κατηγορία αυτή έχουμε : 

 • μπλούζες
 • παντελόνια
 • ρούχα που κρεμάμε όπως ζακέτες/παλτά/φορέματα/κοστούμια
 • εσώρουχα
 • κάλτσες
 • τσάντες
 • αξεσουάρ (μαντήλια/ζώνες/καπέλα)
 • ρούχα για δραστηριότητες (μαγιό/φόρμες για σπορ)
 • παπούτσια

 

Photo by http://jujusprinkles.com/

 

Μαζεύεις όλα σου τα υπάρχοντα από όλα τα δωμάτια του σπιτιού και τα βάζεις πάνω στο κρεβάτι (στο πάτωμα λέει η Marie αλλά προφανώς δε θα βάλω φρεσκοπλυμένα ρούχα κάτω…). Στη συνέχεια παίρνεις ένα ένα (ιδανικά με τη σειρά που στα αναφέρω παραπάνω) και αναρωτιέσαι αν σου προσφέρει χαρά το συγκεκριμένο ρούχο! Φυσικά μπορείς να αναρωτηθείς και πιο πρακτικά πράγματα, όπως για παράδειγμα αν είναι σκισμένο, αν υπάρχει περίπτωση να το ξαναφορέσεις, αν σου κάνει πια…μετά από αυτή την συζήτηση με τον εαυτό σου επιλέγεις αν θέλεις εν τέλει να το κρατήσεις ή όχι! Σύμφωνα πάντα με τη Marie, δεν κοιτάμε ποια αντικείμενα θέλουμε να διώξουμε αλλά επιλέγουμε αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε. 

 

Η πρώτη κατηγορία στην οποία πρέπει να κάνω το ξεκαθάρισμα, σύμφωνα με την #konmarimethod , είχε τα ρούχα, τα παπούτσια, κάλτσες/εσώρουχα, τσάντες και γενικά τα αξεσουάρ!! . Φυσικά λίγο τα μικρά, λίγο το σπίτι, λίγο ο Νίκος που είχε άδεια αυτές τις ημέρες, μου πήρε μια εβδομάδα να τα κάνω όλα, αλλά τα κατάφερα!! . Πρώτα βάζουμε όλα μας τα υπάρχοντα πάνω στο κρεβάτι (όχι, στο πάτωμα δεν βάζω τίποτα!) και μετά επιλέγουμε τι θέλουμε να κρατήσουμε. Τα υπόλοιπα φεύγουν…και επειδή κάποια είναι σε άριστη κατάσταση θα δοθούν γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ότι εγώ!! . #declutter #clothes #mamamarina #stayathomemom #minimalism #momslife #tidying

A post shared by Marina 💕 (@marinavisk) on

 

Για τον κάθε άνθρωπο διαφέρει η ποσότητα των ρούχων που θέλει να έχει οπότε αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Δε θα σου πει κανείς πόσα ρούχα να έχεις. Μπορεί να κάνεις όλη αυτή την διαδικασία και να καταλήξεις να διώξεις μόλις 2 μπλούζες και 1 παντελόνι γιατί αυτά ήταν που δεν ήθελες πραγματικά πια να τα έχεις στην ντουλάπα σου.

 

Μιας και δεν μπορώ τους έντονους περιορισμούς δεν μπόρεσα ποτέ να κάνω και capsule wardrobe αλλά σίγουρα κατάφερα να κάνω το συγκεκριμένο ξεκαθάρισμα. Μου πήρε μία εβδομάδα για να είμαι ειλικρινής (εμ, λίγο τα παιδιά, λίγο το σπίτι, λίγο ο Νίκος που είχε άδεια αυτή την εβδομάδα και κάναμε και μαζί κάποια πράγματα…που χρόνος για ξεκαθάρισμα).

Το αποτέλεσμα; 2 σακούλες σκουπιδιών και 4 χάρτινες σακούλες καταστημάτων γεμάτες ρούχα και αντικείμενα που έπρεπε να φύγουν! Καλά τα πήγα…δεν μπορείς να πεις. Είχα βέβαια να ξεκαθαρίσω την ντουλάπα μου πάνω από 1,5 χρόνο με την εγκυμοσύνη του μικρού και την γέννα. Αυτό ήταν λάθος μου. Δεν υπήρχε λόγος να κρατάω μπλουζάκια που φορούσα πριν 4 χρόνια γιατί ακόμα και στα κανονικά για εμένα κιλά μου να φτάσω και πάλι, μετά από 2 γέννες έχει αλλάξει ο σωματότυπός μου και δε θα μου ταιριάζουν πια! Δεν υπήρχε λόγος να κρατάω ξεφτισμένες τσάντες και άλλα ψιλοχαλασμένα αξεσουάρ!
Φυσικά τα ρούχα που ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση δεν θα πεταχτούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη ακόμα και το πιο απλό τιραντάκι γι’ αυτό και τα έχω ξεχωρίσει ώστε να δοθούν!

 

Τέλος, σύμφωνα με τη συγγραφέα Marie Kondo, τα ρούχα καλό θα είναι να διπλώνονται και αυτό μας προσφέρει περισσότερο χώρο στις ντουλάπες μας, αλλά εγώ είμαι άνθρωπος που προτιμάει να τα έχει κρεμασμένα τα περισσότερα ώστε να τα βλέπω πιο άμεσα και άνετα και αυτό έκανα! Στο βιβλίο της δίνει ακόμα και οδηγίες για το σωστό δίπλωμα αν σε ενδιαφέρει!

 

Αυτά από εμένα για σήμερα! Μπορείς αν θέλεις να ακολουθήσεις το ταξίδι μου αυτό στην ξεκαθάριση και την ταχτοποίηση, καθημερινά, μέσα από το Instagram μου αλλά και από το Newsletter μου (μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ), και φυσικά περιμένω και τις δικές σου σκέψεις και σχόλια πάνω στο θέμα! 
Σε επόμενη ανάρτηση σχετικά με την ταχτοποίηση θα μιλήσουμε για τα βιβλία…τα έχω πάρει με την σειρά που προτείνει η κυρία Kondo!

 

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.