Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο εύκολος μήνας για να κάνεις οικονομία! Γιατί; Μα γιατί έχει τις λιγότερες ημέρες φυσικά! Τώρα θα μου πεις, τι 28 τι 31….Κι όμως, για κάποιον που δοκιμάζει πρώτη φορά να περάσει έναν no-spend μήνα, όσο λιγότερες ημέρες τόσο το καλύτερο!!

Τι είναι όμως ένας no-spend μήνας;
Είναι ένας μήνας μέσα στον οποίο δεν θα ξοδέψεις τίποτα πέρα από τα απαραίτητα που δεν γίνεται αλλιώς και δεν θα ξεφύγεις από το budget σου!

Για τι θα ξοδέψεις;

 • Για λογαριασμούς (τηλέφωνα, ΔΕΗ, νερό, δάνειο-αν έχεις, ενοίκιο, πιστωτικές). Δεν γίνεται να μην πληρωθούν οι βασικές σου υποχρεώσεις.
 • Για το super market!! Δεν θα πας να ψωνίσεις αλόγιστα όμως! Θα βγάλεις ένα budget από την αρχή του μήνα (λίγο λιγότερο από ό,τι δίνεις συνήθως ώστε να γίνει και κάποια οικονομία) και θα πρέπει να περάσεις τον μήνα σου με αυτά τα χρήματα! Ξόδεψέ τα με σύνεση! Φρόντισε να μαγειρέψεις όσα έχεις ήδη στα ντουλάπια και το ψυγείο σου ώστε να κάνεις ένα καλό declutter και να αποφύγεις να χαλάσει κάτι που έχει ξεχαστεί στο βάθος του ντουλαπιού (ή του ψυγείου).
 • Για θέματα υγείας! Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Γιατροί και φάρμακα που ίσως χρειαστούν μέσα στον μήνα (μακρυά από εμάς) δεν μπαίνουν σε no-spend κατηγορία!
 • Για διασκέδαση! Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσεις έναν μήνα κλεισμένος στο σπίτι χωρίς έστω έναν καφέ ή μπορεί να έχεις κάποιο hobby που κάνεις 1-2 φορές την εβδομάδα! Αν δεν μπορείς να τα κόψεις αυτά εντελώς, βγάλε ένα μικρό Budget για αυτά και φρόντισε να σου φτάσει για όλο τον μήνα!! Αν τελειώσουν τα χρήματα νωρίτερα τότε απλά θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι τον Μάρτιο! 

Για τι δεν θα ξοδέψεις:

 • Για φαγητό και καφέ απ’έξω! Όσο είσαι στο Budget της διασκέδασης οκ! Πάρε ό,τι θέλεις! Πρόσεξε όμως γιατί θα τελειώσουν τα χρήματα αυτά και μετά δεν θα πρέπει να πάρεις τίποτα (ούτε τσιγάρα που λέει ο λόγος….ναι, αν καπνίζεις σε αυτό το Budget θα βάλεις και τα τσιγάρα σου).
 • Για ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά! 
 • Για πράγματα για το σπίτι! Δεν είχες μέχρι χτες αυτό το βάζο, κορνίζα, σκουπάκι, ριχτάρι για τον καναπέ,….γιατί το χρειάζεσαι δηλαδή σήμερα; Κάνε απλά υπομονή μέχρι τον επόμενο μήνα!

Πώς σου φαίνεται λοιπόν η ιδέα του challenge αυτού; 
Αν όλα πάνε καλά σίγουρα στο τέλος του μήνα θα έχεις κάποια χρήματα extra (πολλά ή λίγα, δεν έχει σημασία) τα οποία θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις εσύ όπως πιστεύεις καλύτερα!
Εμείς ξεκινάμε από 1 Φεβρουαρίου και ελπίζω πραγματικά να τα καταφέρουμε! Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα μπορώ να πω!
Αν αποφασίσεις να κάνεις κι εσύ το challenge θα βρεις πολλές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο στο Instagram στο hastag #nospendfebruary και αν ανεβάσεις κάτι μην ξεχάσεις να με κάνεις tag ή να βάλεις και το #mamamarinabudget  hastag ώστε να δω την φωτογραφία σου!

Τέλος, να σε ενημερώσω πως στο σημερινό Post εκτός από το challenge που σου περιέγραψα παραπάνω, σου έχω και νέο εκτυπώσιμο αρχείο!!
Το σημερινό printable έχει να κάνει με τα έσοδα-έξοδα και είναι ένας μίνι οδηγός για να τα έχουμε όλα καταγεγραμμένα και να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας!

Αποτελείται από 3 σελίδες!

 • Πρώτη σελίδα: Αρχικά γράφεις τον μήνα για τον οποίο εκτύπωσες το αρχείο. Μετά στα αντίστοιχα κουτάκια σημειώνεις τα βασικά σου έξοδα (λογαριασμούς,συνδρομές, ενοίκιο, οτιδήποτε είναι πάγιο και το έχεις κάθε μήνα). Τα έσοδα σου. Μπορεί να έχεις μόνο τον μισθό σου αλλά μπορεί να έχεις και ένα ενοίκιο που λαμβάνεις ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να πληρώνεσαι για δουλειές σου διαφορετικές ημέρες…στα “Έσοδα” τα σημειώνεις όλα! Τέλος, υπάρχει το κουτάκι “Project/Tasks” όπου θα σημειώσεις ότι τρέχεις τον δεδομένο μήνα γύρω από τα οικονομικά σου! Τον Φεβρουάριο για παράδειγμα εγώ έχω σημειώσει ότι κάνω το #nospendfebruary challenge.
 • Δεύτερη σελίδα: Την συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να την εκτυπώσεις όσες φορές χρειαστεί για τον μήνα σου καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μία λίστα όπου σημειώνεις όοοοοολα σου τα έξοδα! Γράφεις ημερομηνία, περιγραφή (ήταν για super market, ήταν για καφέ, ήταν….) και τέλος το κόστος (πόσα πλήρωσες). Στην λίστα αυτή δεν βάζεις τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα γιατί τα σημειώνεις στην πρώτη σελίδα αυτά!
 • Τρίτη σελίδα: Αυτή η σελίδα έχει ως αντικείμενο το super market και την διασκέδαση. Στην διασκέδαση μπαίνουν όλα τα έξοδα που αφορούν προσωπική ικανοποίηση (ρούχα, παπούτσια, καφέδες, φαγητό εκτός σπιτιού ή delivery, καλλυντικά, hobby, τσιγάρα, αλκοόλ, ψώνια για το σπίτι,…. τα πάντα). Αρχικά, πάνω πάνω υπάρχουν δύο πίνακες όπου συμπληρώνεις το Budget που έχεις για το super market και την διασκέδαση (γενικά) για τον μήνα σου και μέσα μετά σημειώνεις πόσα ξόδεψες κάθε εβδομάδα σε αυτές τις κατηγορίες. Από κάτω υπάρχει ένας πίνακας όπου θα σημειώσεις τις κατηγορίες διασκέδασης που έχεις (πχ: καφέδες ή delivery ή τένις….ό,τι είναι για εσένα διασκέδαση) και στον δίπλα πίνακα θα γράψεις αναλυτικά πόσο έδωσες για κάθε κατηγορία διασκέδασης τον μήνα που πέρασε (πχ: καφέδες – 20ευρώ). Τέλος υπάρχει και ένας πιο μικρός πίνακας ώστε να γράψεις αν έχεις και αν θέλεις κάποιες σημειώσεις πάνω στα οικονομικά του μήνα!


Το συγκεκριμένο εκτυπώσιμο είναι μεγάλη μου χαρά που το έφτιαξα γιατί μου έχετε ζητήσει εσείς μέσα από το Instagram και ελπίζω να το βρεις ιδιαίτερα βοηθητικό!

Για οποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειαστείς βοήθεια μου στέλνεις email ή και μήνυμα στο Instagram φυσικά! Επίσης αν έχεις κάποια παρατήρηση, κάποια προσθήκη που θα ήθελες να γίνει, κάποιο σχόλιο βρε αδερφέ σχετικά με το αρχείο, και πάλι σε παρακαλώ να επικοινωνήσεις μαζί μου ώστε να το δούμε!!
Αλήθεια, τι άλλα εκτυπώσιμα θα ήθελες να έχεις από εμένα; Περιμένω την απάντησή σου!

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.