Θα έχεις ακούσει και θα έχεις διαβάσει πολλά για την πιπίλα και τη χρήση της από τα μωράκια μας! Άλλοι λένε πόσο κακή για τα μωρά είναι και άλλοι πόσο τους βοήθησε!
Αν το μωρό σου την χρησιμοποιεί πιθανότατα να ακούσεις να σου λένε “δεν έπρεπε να την ξεκινήσει, δε θα μπορεί να την κόψει”, αν πάλι δεν τη χρησιμοποιεί θα ακούσεις διάφορα του τύπου “ε μα δεν του δίνεις κι εσύ μια πιπίλα να ηρεμεί, να κοιμάται”.
Κι εσύ η ίδια ίσως είσαι κάθετη στη χρήση της ή στη μη χρήση της!
Για μένα, και μέσα από την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι το παιδί θα αποφασίσει μόνο του αν θα χρησιμοποιήσει πιπίλα ή όχι και το να την κόψεις δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαντάζει!
Για τις πιπίλες λέγεται γενικά:
Βάλε ζάχαρη στην πιπίλα για να την πάρει! Εδώ εξοργίζομαι αλήθεια! Πρώτον γιατί να πάρει πιπίλα με το ζόρι ένα μωράκι ακόμα κι αν δεν τη θέλει και δεύτερον ποιος γονιός, στις μέρες μας, βρίσκει λογικό να δώσει ζάχαρη σε νεογέννητο! Το μωρό ακόμα και πιο μεγάλο, αν θέλει την πιπίλα θα την πάρει!
H Α. δεν ήθελε με τίποτα να πάρει πιπίλα σαν μωρό. Όταν είχαμε έντονο θέμα με τα δοντάκια μας γύρω στο χρόνο πάνω της έβαζα καμιά φορά την πιπίλα στην κατάψυξη με σκοπό όσο είναι κρύα να την χαλαρώσει από τον πόνο μουδιάζοντας για λίγο τα ούλα της. Μία μέρα βρήκε μία πιπίλα πάνω στο τραπεζάκι, την έβαλε στο στόμα μόνη της και αυτό ήταν… κοιμήθηκε ίσως για πρώτη φορά μόνη της χωρίς να το καταλάβω καν μεσημέρι, χωρίς νανουρίσματα και καρότσια. Από τότε και μέχρι λίγο μετά τα 2,5 ήταν το νανούρισμά μας.
Χαλάει τα δόντια! Όταν μιλάμε για ένα μωράκι μέχρι 2 ετών όχι δε θα του χαλάσει τα δόντια. Αν η χρήση της συνεχιστεί μέχρι μεγαλύτερη ηλικία και μετά τα 3 κυρίως τότε ναι, ίσως στραβώσουν λίγο τα δοντάκια!
Εννοείται πως στο να στραβώσουν τα δόντια ενός παιδιού δεν ευθύνεται μόνο η πιπίλα. Εγώ προσωπικά δε χρησιμοποίησα ποτέ μου πιπίλα σαν μωρό και παρ’όλα αυτά φορούσα 3 χρόνια σιδεράκια για να φτιάξει λίγο η οδοντοστοιχία μου (τι λίγο δηλαδή; Σε μαύρα χάλια ήταν μέχρι να ισιώσουν)!
Μπερδεύει το μωρό την πιπίλα με τη θηλή της μαμάς! Το μωρό και ειδικά το νεογέννητο πάει στη θηλή από τη μυρωδιά. Η πιπίλα σίγουρα δε μυρίζει το ίδιο οπότε δε θα αναζητήσει πιπίλα όταν έρθει η ώρα του φαγητού του! Αυτό που ίσως μπερδέψει το μωρό είναι η θηλή από το μπιμπερό διότι και από εκεί θα προσλαμβάνει τροφή, και μάλιστα χωρίς κόπο, οπότε μπορεί να την προτιμά σε σχέση με το στήθος!
Και αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο καθώς υπάρχουν πολλά μωράκια που θηλάζουν και δέχονται μία χαρά και το μπιμπερό, ειδικά στην περίπτωση των μαμάδων που εργάζονται!
Αν παρ’όλα αυτά ανησυχείς μήπως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να μη δοκιμάσεις να δώσεις πιπίλα στο μωράκι σου μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός.
Δε θα μπορεί να την κόψει! Δεν έχω δει κανένα δεκάχρονο παιδάκι με πιπίλα, ούτε καν πεντάχρονο για να είμαι ειλικρινής. Ξέρεις τι θα κόψει δύσκολα, και ίσως και σε μεγάλη ηλικία το παιδάκι σου; Το να μασάει το δάχτυλό του!! Σκέψου ότι ίσως η πιπίλα και να βοηθήσει αν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Την πιπίλα θα την κόψει. Ίσως γκρινιάξει μία-δύο ημέρες, ίσως δημιουργηθεί ένα παροδικό θεματάκι με τον ύπνο (αν την ήθελε για νανούρισμα) αλλά θα την κόψει στο τέλος και θα είναι όλα μία χαρά!
Για να είμαι ειλικρινής, σύμφωνα με όσα έζησα όταν Α. έφτασε στη φάση να την κόψει, το καλύτερο είναι να την κόψει μία κι έξω χωρίς πισογυρίσματα! Ναι σίγουρα θα υπάρξει μία ταλαιπωρία αλλά θα κρατήσει ελάχιστα και το παιδάκι σου θα ξεχαστεί και δε θα την αναζητήσει ξανά!
Στην περίπτωση της Α. την κόψαμε πολύ εύκολα μόλις άρχισαν να χαλάνε και να κόβονται μία μία οι πιπίλες της! Στην τελευταία απλά είπαμε ότι δεν έχουμε άλλη. Μου ζήτησε βέβαια να πάω να της αγοράσω καινούργια αλλά και αυτό το ξέχασε πολύ σύντομα. Γκρίνιες ιδιαίτερες δεν είχαμε παρά μόνο λίγο ανησυχία στον ύπνο για 2-3 ημέρες και νύχτες!
Τι να προσέξεις αν χρησιμοποιεί πιπίλα το μωράκι σου:
Φρόντισε να την καθαρίζεις τακτικά και αυτό σημαίνει πλύσιμο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα! Αν το μωράκι σου είναι κάτω των 6 μηνών τότε θα πρέπει να αποστειρώνεται μαζί με τα μπιμπερό του.
Αν η πιπίλα έχει αρχίσει να κόβεται τότε καλύτερα να την αποσύρεις από την κυκλοφορία. Δε θέλεις να κόψει το μικρό σου κανένα κομμάτι, να το καταπιεί και να έχεις κι άλλα μετά!
Όταν αγοράζεις πιπίλες φρόντισε να βλέπεις για τι ηλικία είναι η κάθε μία καθώς το μέγεθος τους διαφέρει. Αν η πιπίλα είναι πολύ μεγάλη τότε σίγουρα δε θα βολεύει το μωράκι σου και ίσως του προκαλέσει ακόμα και εμετό.
Εμείς λατρέψαμε τις πιπίλες της Philips AVENT και μας βγήκαν πολύ ανθεκτικές, ειδικά μετά που βγάλαμε όλα τα δοντάκια ενώ από τις πιο αγαπημένες μας ήταν και αυτές που φωσφόριζαν στο σκοτάδι της MAM! Εντάξει αυτές βολεύουν τρομερά! Τις βάζεις στην κούνια και τις βρίσκει και στο σκοτάδι!
Τελικά στο ερώτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πιπίλα ένα μωρό εγώ είμαι της άποψης να αφήσουμε το μωράκι να αποφασίσει αν θέλει να την κρατήσει ή όχι!
Αυτό ακολούθησα στην Α. και αυτό θα κάνω και με το νέο μέλος που έρχεται.
Περιμένω τα σχόλια σου και τις δικές σου εμπειρίες, αν έχεις, γύρω από το θέμα πιπίλα!
Συμφωνώ απόλυτα Μαρίνα! Έχεις πολύ δίκιο!Και γενικά πρέπει κατά την άποψή μου να είμαστε μετριοπαθείς και όχι απόλυτοι σε πολλούς τομείς στην ανατροφή των παιδιών για να μην αποτρελαθούμε με όλα τα “όχι” και τα “μη” και για να μην αποτρελάνουμε και τα παιδάκια μας.
Τι να πρωτοσχολιάσω… 1ον -> Ούτε εγώ χρησιμοποίησα πιπίλα σαν μωρό και επίσης φόρεσα σιδεράκια γιατί η άνω γνάθος προεξείχε!
2ον -> Το μωρό δεν μπερδεύει την θηλή της πιπίλας. Όπως είπες δεν τρέφεται και δεν υπάρχει λόγος να το φοβόμαστε.
3ον -> Δεν φαντάζεσαι πως θέλω να εκτυπώσω αυτό που έγραψες οτι δεν θα μπορεί να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του.. πως με επιβεβαιώνεις!!!!
Γενικά έχω ακριβώς την ίδια άποψη!! Α και για την πιπίλα μου έλεγαν να βάλω μέλι.. ενώ η παιδίατρος απαγορεύει το μέλι μέχρι τον πρώτο χρόνο. Εννοείτε δεν έβαλα..
Η μεγάλη μου κόρη έκοψε την πιπίλα στα 3 της και η μπέμπα δεν πήρε καθόλου!!!
Να σου ζήσουν τα παιδάκια σου!!