Ξέρεις πια ότι για τους επόμενους 9 μήνες ένα υπέροχο μικρό πλασματάκι θα αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα μέσα σου! Από την εμπειρία μου σου λέω ότι ακούγεται πιο τρομαχτικό από ότι είναι, ειδικά αν είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη!
Όπως λοιπόν όλοι γνωρίζουμε η εγκυμοσύνη αποτελείται από 9 μήνες (ίσως και λιγότερους αν υπάρξει κάποιο προβληματάκι που πραγματικά το απευχόμαστε). Οι 9 αυτοί μήνες χωρίζονται σε 3 τρίμηνα και πίστεψέ με δεν είναι όλα το ίδιο!
Κατά κανόνα το ζόρικο τρίμηνο είναι το πρώτο και γι’αυτό θα μιλήσουμε σήμερα! Θα δούμε κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσεις και… μεταξύ μας, θετική διάθεση και κουράγιο χρειάζεται για κάποια από αυτά!
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει διάφορα βιβλία εγκυμοσύνης και κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα καλά. Το δικό μου αγαπημένο μάλιστα που διάβασα μέσα σε 2 ημέρες στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν το What to Expect When You’re Expecting της Heidi Murkoff η οποία έχει γράψει κι άλλα βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη αλλά και τα πρώτα χρόνια με το παιδί, τα οποία γίνονται best sellers.
Τα βιβλία λοιπόν αυτά σίγουρα αναφέρουν μέσα τα συμπτώματα που ίσως αντιμετωπίσεις κατά την εγκυμοσύνη σου αλλά για να είμαι ειλικρινής παρουσιάζουν τα πράγματα λίγο πιο όμορφα από ότι είναι συνήθως.
Για να ξεκινήσουμε όμως να διευκρινίσω πως ίσως είσαι από τις τυχερές που δεν τους ζόρισε, ή δε θα τους ζορίσει, καθόλου το πρώτο τρίμηνο και ήταν όλη η εγκυμοσύνη μία υπέροχη εμπειρία, ίσως όμως η εγκυμοσύνη σου έμοιαζε λίγο με τις δικές μου που το πρώτο τρίμηνο ήταν λίγο βάσανο… όχι πολύ, ίσα ίσα να με ταλαιπωρήσει! Όλα όσα θα αναφέρω σήμερα είναι καθαρά από προσωπικές αλλά και φιλικές εμπειρίες.
Για να δούμε το πρώτο τρίμηνο…
Τον πρώτο μήνα πιθανότατα θα τον περάσεις χωρίς καν να πάρεις χαμπάρι ότι έμεινες έγκυος, πέρα από κάποιες μικροενοχλήσεις που ίσως έχεις αλλά το πιο πιθανό είναι να πιστέψεις ότι σου έρχεται περίοδος! Πάει ο πρώτος μήνας και ευτυχώς την έβγαλες καθαρή!
Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις την καθυστέρηση και θα καταλάβεις ότι είσαι έγκυος πιθανότατα να είσαι ήδη στην τέταρτη εβδομάδα εγκυμοσύνης οπότε και έχουν αρχίσει ήδη οι ορμόνες σου να κάνουν πάρτι, ο οργανισμός σου να τρελαίνεται και τα συμπτώματα να εμφανίζονται!
Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη στην Α. ένιωσα την πρώτη ζαλάδα και ναυτία λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη! Ναι, ναι… αυτό λέγεται αμέσως! Φυσικά περιττό να σας πω ότι έτσι μου πήγε όλο το πρώτο τρίμηνο! Στο κρεβάτι όλη την ημέρα σχεδόν να γυρίζει όλο το δωμάτιο γύρω γύρω!
Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου τώρα. Στην αρχή ξεγελάστηκα καθώς άργησαν λίγο τα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους και πίστεψα ότι θα περάσει ανώδυνα το τρίμηνο. Αχ καμένη Μαρίνα!
Καθημερινά υπέφερα από πρωινές αναγούλες που λένε! Τα πρωινά μου τα πέρασα στο κρεβάτι με ανακατωσούρες και μόλις έκανα κίνηση να σηκωθώ αμέσως έτρεχα στην τουαλέτα για να βγάλω τα σωθικά μου… αφού δεν υπήρχε κάτι άλλο στο στομάχι πρωί πρωί!
Ναυτία, αναγούλες και εμετοί είναι λοιπόν 3 συμπτώματα που εμφανίζονται στο πρώτο τρίμηνο.
Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις (και κάποια ίσως κρατήσουνε μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης) είναι τα φουσκώματα στο στομάχι, οι δυσπεψίες αλλά και οι καούρες! Ένα μπισκότο θα τρως, σαν να έφαγες ένα βόδι θα νιώθεις!
Για να μη μιλήσουμε για τις επισκέψεις στην τουαλέτα φυσικά! Από τη μία μεριά θα αυξάνονται συνεχώς, καθώς θα κατουριέσαι όλο και πιο συχνά, και από την άλλη θα μειώνονται για την άλλη σου ανάγκη καθώς θα αντιμετωπίσεις πιθανότατα θέματα δυσκοιλιότητας (ειδικά αν παίρνεις σίδηρο για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου). Όσο δε προχωράει η εγκυμοσύνη θα επισκέπτεσαι την τουαλέτα τουλάχιστον 5-6 φορές μέσα στη νύχτα!
Φυσικά θα αρχίσει να αυξάνεται και να καλυτερεύει η όσφρησή σου αλλά αν υποφέρεις από αναγούλες μόνο θετικό δεν μπορείς να το πεις αυτό! Όλα θα σου μυρίζουν περισσότερο και αυτό ισχύει και για τις μυρωδιές και τα αρώματα που δε θα σου αρέσουν και θα σε ανακατεύουν.
Στα πιο θετικά συμπτώματα είναι η μικρή (ή και μεγάλη καμία φορά) αύξηση του στήθους αλλά αυτό συνήθως συνοδεύεται με μεγάλη ευαισθησία και πόνους καμία φορά.
Καθώς οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι τα νεύρα σου ίσως δεν είναι πολύ καλά ενώ μπορεί να βάλεις τα κλάματα ακόμα και με διαφήμιση για σκυλοτροφή.
Τι να κάνεις…
Πιθανότατα και τα μισά από αυτά τα συμπτώματα να αντιμετωπίσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου θα σου φανεί αιώνας το διάστημα αυτό. Μην αγχώνεσαι. Θα περάσει και πιθανότατα μπαίνοντας στον 4ο μήνα να ηρεμήσεις από πολλά από αυτά! Θα συνεχίσεις φυσικά τις πολλές βόλτες στην τουαλέτα για όλη την εγκυμοσύνη (αυτές θα αυξάνονται καθώς το μωρό μεγαλώνει) αλλά ίσως είσαι από τις τυχερές που θα ξεφορτωθούν αναγούλες και ζαλάδες.
Αυτό που εσύ μπορείς να κάνεις για να την βγάλεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται είναι να έχεις θετική σκέψη, να προσπαθείς να μη χάνεις την καλή σου διάθεση και φυσικά να ξεκουράζεσαι πολύ! Είναι η περίοδος της ζωής σου που δικαιούσαι να είσαι όλη μέρα στο κρεβάτι. Κανείς που δεν έχει περάσει αυτή την κατάσταση δε θα μπορέσει να καταλάβει το ζόρι σου οπότε ότι κι αν σου λένε εσύ φρόντιζε τον εαυτό σου πάνω από όλα και ξεκουράσου. Μην ξεχνάς ποτέ ότι σε μερικούς μήνες θα έχεις στη αγκαλιά σου ένα υπέροχο πλασματάκι, το μωρό σου, και σίγουρα την αξίζει όλη αυτή την ταλαιπωρία.
Τώρα όσον αφορά τις ζαλάδες, τις αναγούλες και του εμετούς τι να σου πω; Από προσωπική εμπειρία σε όλα αυτά μπορώ να σου πω ότι με βοήθησε πολύ το πρωινό γεύμα για να μειώσω κάπως τα συμπτώματα. Είναι καλό να μη μένεις πολλές ώρες με άδειο στομάχι γιατί αυτό θα χειροτερέψει την τάση για εμετό. Το πρωί φρόντιζε να τρως κάτι γλυκό και αλμυρό μαζί (πχ. ένα τοστ και μία μπανάνα ή ένα ποτήρι χυμό – όχι φυσικό όμως γιατί είναι όξινος και ίσως σε κάνει χειρότερα). Όσον αφορά τις ζαλάδες καλό θα είναι να κοιτάξεις από νωρίς τον αιματοκρίτη και το σίδηρό σου καθώς έχουν την τάση να πέφτουν στην εγκυμοσύνη (αυτό βέβαια θα στο πει και ο γιατρός σου αφού κάθε μήνα θα κάνεις εξετάσεις αίματος να δεις που βρίσκεσαι).
Δε θα σου πω σε καμία περίπτωση να προσέξεις τη διατροφή σου! Είσαι ήδη πολύ χάλια και μπορεί να υπάρχουν ελάχιστα φαγητά που θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Τρώγε ότι σε ευχαριστεί απλά με μέτρο!
Καλό θα είναι επίσης να πίνεις πολύ νερό. Ναι μεν θα σε κάνει να τρέχεις στην τουαλέτα ακόμα πιο πολύ αλλά πρώτον θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και δεύτερον δε θα έχεις τον κίνδυνο της αφυδάτωσης σε περίπτωση συνεχόμενων εμετών.
Εγώ για να είμαι ειλικρινής προτιμάω το κρύο νερό ξαφνικά αν και πάντα χειμώνα καλοκαίρι έπινα ζεστό! Και ααααν αρχίσουν να σου αρέσουν φαγητά που δεν ήθελες να δεις στα μάτια σου και δεν αντέχεις φαγητά που λάτρευες μην τρομάξεις! ένα θα σου πω, εγώ στην πρώτη εγκυμοσύνη μου στην Α. έφαγα κουνουπίδι και όχι απλά το έφαγα…το ζήτησα κιόλας!!!!
Ελπίζω να σου έδωσα μία εικόνα για το πως μπορεί να είναι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου! Φυσικά εύχομαι να αντιμετωπίσεις όσα λιγότερα άσχημα συμπτώματα γίνεται.
Και μην ξεχνάς… περιμένω τα σχόλια σου με τη δική σου εμπειρία από το δικό σου πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης!
2018-03-05 at 4:26 pm
Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, οι λεγόμενες πρωινές αδιαθεσίες έγιναν υπερεμεση κύησης που κράτησαν ως τη 19η εβδομάδα και με οδήγησαν 2 φορές στο νοσοκομείο με κίνδυνο αφυδατωσης. Φρικτές εμπειρίες! Η δεύτερη ήταν καλύτερη αλλά γενικά το πρώτο τρίμηνο πολλή ανακατωσούρα! Τα υπόλοιπα ήταν αμελητέα!!
2018-03-05 at 7:58 pm
Εγώ στην Ανθούλα δεν είχα πολλά πολλά θέματα, στον μικρό τώρα είχα πολλές αναγούλες και εμετούς στο πρώτο τρίμηνο αλλά δεν έφτασα στη δική σου κατάσταση Μαρία μου. Μπορώ να φανταστώ το άγχος και την αγωνία σου σε τέτοια κατάσταση. Ευτυχώς όλα περνάνε και μετά απλά τα θυμόμαστε. Άσχημες εμπειρίες αλλά ευτυχώς δεν ήταν κάτι χειρότερο!!
2018-08-01 at 1:27 pm
Καλά καμία που να ΜΗΝ έχει εμετούς κλπ υπάρχει; Είναι φυσιολογικό να μην έχεις τις λεγόμενες «πρωινές ναυτίες»;
2018-08-01 at 7:39 pm
Φυσικά και υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα στο πρώτο τρίμηνο και καθόλου ναυτίες! Όλα αυτά οφείλονται σε κάποια ορμόνη του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως υποχρεωτικό να συμβεί σε όλες. Εγώ στην Ανθούλα είχα πολλές ζαλάδες όλη μέρα το πρώτο τρίμηνο ενώ στον μικρό έκανα καθημερινά εμετούς και είχα συνέχεια αναγουλες όλο το πρώτο τρίμηνο. Κάθε εγκυμοσύνη, ακόμα και στην ίδια γυναίκα, διαφέρει πολύ!