Ακόμα μια Τρίτη είμαι εδώ αγαπημένη μου φίλη και αναγνώστρια με ένα άρθρο σχετικά με το blogging! Έχω παρατηρήσει ότι σου αρέσουν αυτού του είδους τα posts και πάρα πολύ χαίρομαι γι’αυτό!!
Σήμερα θα δούμε πως γράφουμε ένα άρθρο έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστο και να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη μας!
Αρχικά θα πρέπει να προσέξεις:
- Τίτλος!!!! Στο είπα ξανά και στο άρθρο με τα λάθη του blogging που πρέπει να αποφύγεις, ο τίτλος του άρθρου σου είναι πολύ βασικός! Αυτός είναι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να ξεκινήσει να διαβάζει αυτό που έχεις γράψει.
- Εισαγωγή!!! Μετά τον τίτλο σειρά έχει η εισαγωγή του άρθρου σου. Όπως μάθαμε και στην έκθεση στο σχολείο κάθε γραπτό μας πρέπει να έχει εισαγωγή, κυρίως θέμα και συμπέρασμα! Η εισαγωγή σου πρέπει να είναι γραμμένη έτσι ώστε να δίνει μια πρώτη γενική ιδέα στον αναγνώστη για αυτά που θα διαβάσει παρακάτω προκαλώντας, και προσκαλώντας τον ταυτόχρονα, να συνεχίσει την ανάγνωση! Έχεις περίπου 20-30 δευτέρα να πείσεις τον αναγνώστη ότι αξίζει να διαβάσει το κείμενό σου.
- Κυρίως σώμα!!! Και τώρα περνάμε στο κυρίως σώμα του κειμένου σου όπου βρίσκεται και το ζουμί! Εδώ γράφεις ουσιαστικά όλα όσα θέλεις να παρουσιάσεις.
Τι πρέπει να προσέξεις:
– να κάνεις μικρές και ευανάγνωστες προτάσεις
– να χωρίζεις παραγράφους
– να χρησιμοποιείς εύκολη καθημερινή γλώσσα (την γλώσσα του Ίντερνετ)
– να χρησιμοποιείς λίστες όπου μπορείς
– να χρησιμοποιείς εικόνες (ένα ακόμα λάθος που σε αποτρέπω να κάνεις στο άρθρο μου με τα 8 λάθη του blogging) - Συμπέρασμα!!! Καλό είναι να έχεις ένα σωστό και ωραίο κλείσιμο στα άρθρα σου. Μπορείς να κλείσεις με μια συμπερασματική πρόταση με βάση το θέμα του κειμένου σου ή ακόμα και με μια ερώτηση προς το κοινό σου. Μια ερώτηση μάλιστα είναι μια καλή call to action τεχνική ώστε να προκαλέσεις τον αναγνώστη να αλληλεπιδράσει με το blog σου μέσα από τα σχόλια κυρίως.
Μερικές ακόμα γενικές συμβουλές για ένα σωστό άρθρο είναι:
1. Να χρησιμοποιείς Links! Αυτό εκτός ότι θα βοηθήσει τον αναγνώστη σου να βρει άλλα posts σου ή τα social media σου ή ακόμα και πληροφορίες για πηγές που έχεις χρησιμοποιήσει, αρέσει πολύ και στη Google! Τα links να ξέρεις κάνουν καλό και στη θέση του άρθρου στις google αναζητήσεις!
2. Ορθογραφία/Συντακτικό! Δε λέω να γίνεις ο Μπαμπινιώτης μέσα σε μία ημέρα αλλά θα πρέπει να προσέξεις πολύ την ορθογραφία σου όπως και το συντακτικό σου! Από τη στιγμή που θα γράψεις το post σου μέχρι να το κάνεις δημόσιο έχεις όσο χρόνο εσύ θέλεις…αρκετό για να τσεκάρεις να είναι σωστό ορθογραφικά! Ακόμα κι αν δεν γίνεται αυτόματος έλεγχος ορθογραφίας καθώς γράφεις υπάρχουν και online ορθογράφοι που μπορούν να σε βοηθήσουν (online ορθογράφος).
Τώρα το συντακτικό. Πρέπει το κείμενό σου να έχει μία λογική ροή και όσα γράφεις να γίνονται κατανοητά στον αναγνώστη! Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να προσέξεις πολύ την σύνταξη του άρθρου σου!
3. Βοήθησε τους αναγνώστες σου να κάνουν subscribe στο blog σου τοποθετώντας στα σωστά σημεία μέσα στο κείμενο φόρμες και επιλογές για εγγραφή (παράδειγμα παρακάτω).
Αυτά τα λίγα από εμένα σήμερα!
Έχεις κάποιο άλλο tip να προτείνεις μέσα από τη δική σου εμπειρία αν είσαι Blogger;
➡ Φρόντισε να κάνεις εγγραφή στο Newsletter του Blog για να μάθεις πρώτη το project σχετικά με το Blogging που σου ετοιμάζω!
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Μαρίνα μου και συμφωνώ απόλυτα με όλες!