Πασχαλινό καθάρισμα το λέω εγώ, spring cleaning οι φίλοι μας στο εξωτερικό! Τι είναι; Η γενική που κάνω κάθε Πάσχα, η οποία συμπίπτει τις περισσότερες φορές με το μεγάλο ανοιξιάτικο καθάρισμα όταν το Πάσχα πέφτει αργά!


Αυτό το καθάρισμα σε βάθος (γενική) το κάνω πάντα την Μεγάλη Εβδομάδα για να το συνδυάσω με το Πάσχα που πάντα έχουμε μεγάλο φαγοπότι στο σπίτι (φέτος κράτησε 2 μέρες το φαγοπότι και ήταν πολύ ωραίο αλλά και αρκετά κουραστικό – τώρα που γράφω αυτό το post με το ζόρι κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά!). Φέτος βέβαια έτυχε να είναι και τα μικρά με πυρετό κάποιες ημέρες (άτιμες ιώσεις και δόντια) οπότε δεν πήγαν όλα όπως θα ήθελα στο καθάρισμα αλλά παρ’όλα αυτά οι χοντρές δουλειές έγιναν!

Τι περιλαμβάνει το “Πασχαλινό καθάρισμα” μου;

Αρχικά ξεσηκώνονται τα πάντα στο σπίτι και καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες. Ο ατμοκαθαριστής γίνεται προέκταση του χεριού μου για αρκετές ώρες. 
Κάνω όλα τα τζάμια, σηκώνω τα χαλιά, καθαρίζω μπαλκόνια και φυσικά είναι οι ημέρες που χρησιμοποιώ βαριά απορρυπαντικά στο σπίτι (όπως χλωρίνη την οποία προσπαθώ να αποφεύγω γενικά)! 

Καθώς κάνω αυτή τη γενική κάθε χρόνο έχω πια καταλήξει σε κάποια tips που με βοηθάνε πολύ στο να τελειώνω πιο γρήγορα και να μην κουράζομαι πάρα πολύ! Αυτά θέλω να μοιραστώ μαζί σου σήμερα!

 • Βάλε πρόγραμμα! Γράψε σε ένα χαρτί όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στο σπίτι και μοίρασε τις δουλειές σε δύο (2) ή και τρεις (3) ακόμα ημέρες (φυσικά αν το σπίτι σου είναι μικρότερο σε μέγεθος ίσως μπορείς να τα κάνεις όλα και σε μία ημέρα αλλά και πάλι θα είναι μεγάλη η κούρασή σου μετά).
 • Χώρισε τους χώρους του σπιτιού και τις δουλειές. Εγώ συνήθως κάνω μία (1) ημέρα (ίσως μου πάρει και δύο ημέρες αν δεν συνεργάζονται τα μικρά) την κουζίνα με τον ενιαίο χώρο του σπιτιού, μία(1) ημέρα τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια και τέλος σε μία ξεχωριστή ημέρα τους εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια – σκάλες).
 • Προμηθεύσου από τις προηγούμενες ημέρες όλα τα καθαριστικά και τα εξαρτήματα που θα χρειαστείς για το καθάρισμά σου! Φτιάξε τα πανάκια σου (αν σου άρεσε η ιδέα μου και τα χρησιμοποιείς κι εσύ), αγόρασε σακούλα για τη σκούπα σου ή καθάρισε τα πανιά του ατμοκαθαριστή σου, φρόντισε να έχεις γάντια για το καθάρισμα (ειδικά αν έχεις σκοπό να ρίξεις απορρυπαντικά – κυρίως στην τουαλέτα) ώστε να μην έχεις θέμα με τα χέρια σου…γενικά, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένη.
 • Βγάλε τα χαλιά σου! Αφού κάνεις που κάνεις όλη αυτή τη διαδικασία ώστε το σπίτι σου να είναι σε μία υπέροχη κατάσταση, βγάλε και τα χαλιά σου να τελειώνεις! Εξάλλου, μετά το Πάσχα συνήθως δεν κάνει τόσο κρύο ώστε να χρειάζεσαι πια χαλιά στο σπίτι (ειδικά όταν πέφτει τέλη Απριλίου/αρχές Μάιου).
 • Άνοιξε τα παράθυρα του σπιτιού και άφησέ τα όσο περισσότερο μπορείς ανοιχτά να αεριστεί το σπίτι καλά. Ιδανικά, καλό θα ήταν να τα έχεις ανοιχτά όσο κάνεις τις δουλειές σου. Ακόμα κι αν τα ανοίγεις καθημερινά για λίγη ώρα να αερίζεται, τώρα που έρχεται η Άνοιξη, θα αλλάξει και η διάθεσή σου!
 • Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τα πλυντήρια, το ψυγείο, τον φούρνο μικροκοιμάτων και όποια άλλη συσκευή θέλει καθάρισμα! Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία τώρα που τα κάνεις όλα!
 • Βγάλε και καθάρισε καλύμματα από καναπέδες, φύλαξε βαριά χειμωνιάτικα σκεπάσματα, κατέβασε ακόμα και τα καλοκαιρινά σου ρούχα αν θέλεις. Είναι καλή στιγμή!
 • Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να αλλάξεις και την διακόσμηση του σπιτιού σου! Θέλεις να αλλάξεις τη διαρρύθμιση των επίπλων για μία ανανέωση; Θέλεις να βάλεις πιο χαρούμενα και ανοιξιάτικα διακοσμητικά; Κάνε τα όλα τώρα!
 • Τέλος, αφού τελειώσεις με το καθάρισμα αλλά και την όποια αλλαγή διακόσμησης του σπιτιού φρόντισε να κάνεις ένα τελευταίο σκούπισμα και σφουγγάρισμα! Σίγουρα θα το χρειάζεται το πάτωμά σου και θα νιώσεις κι εσύ υπέροχα μετά που θα είναι όλα πεντακάθαρα και το σπίτι σου έτοιμο να υποδεχτεί την άνοιξη αλλά και τους δικούς σου ανθρώπους!

Μία έξτρα συμβουλή που θα μπορούσα να σου δώσω είναι να βάλεις και μουσική όσο κάνεις τις δουλειές σου! Θα σου κάνει πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική (όσο γίνεται) όλη αυτή την ταλαιπωρία που θα περάσεις!
Συνήθως έχω μουσική στην καθημερινή μου ρουτίνα αλλά επειδή κάνω μέσα στο Πάσχα το spring cleaning (που λένε και στο χωριό μου) την αποφεύγω λόγω Μεγάλης Εβδομάδας! 

Εσύ έχεις κάποιο tip να μοιραστείς μαζί μας για το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού; Κάνεις κάτι συγκεκριμένο;

 

Author

 • Marina

  Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.