Όσο όμορφο κι αν είναι το να είσαι σπίτι σου, να μεγαλώνεις τα παιδάκια σου και να φροντίζεις την οικογένεια σου, σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα κουραστείς και θα θέλεις να κάνεις κάτι δικό σου. Κάτι για εσένα!
Γιατί όχι και κάτι που ίσως μελλοντικά σου προσφέρει και κάποια έσοδα!

Το blogging είναι ακριβώς αυτό που ζητάς! Κι αν δεν το ζητάς ακόμα, θα το λατρέψεις μόλις ξεκινήσεις. Ξεκίνα λοιπόν αμέσως το δικό σου blog!

Τώρα θα μου πεις, καλά τόσο εύκολο είναι; Ναι τόσο εύκολο είναι! Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 7 χρόνια και αφού μπορώ εγώ γιατί να μην μπορείς και εσύ!
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, όταν δημιούργησα το πρώτο δικό μου Blog (τότε το 2011, ένα blog που δεν υπάρχει πια) θα ήθελα κι εγώ να μου πει κάποιος πως ακριβώς θα πρέπει να ξεκινήσω. Η αρχή είναι λίγο δύσκολη και περίπλοκη, αν δεν έχεις βοήθεια, αλλά εσύ μη σκας γιατί έχεις εμένα! Σήμερα θα δούμε μερικά πολύ βασικά και γενικά βήματα και σιγά σιγά σε επόμενα posts θα αναλύουμε το Blogging εις βάθος, έτσι ώστε να γίνει παιχνιδάκι για σένα να έχεις το δικό σου blog!

 

Ξεκίνησε το δικό σου blog τώρα! | Start you Blog today!

 

1.Διάλεξε αντικείμενο!

Πριν ακόμα ξεκινήσεις να γράψεις σκέψου για ποια θέματα σου αρέσει να γράφεις (εγώ για παράδειγμα, εκτός από το θέμα οικογένεια ασχολούμαι και με το θέμα ομορφιά γι’αυτό και διατηρώ τα τελευταία 4-5 χρόνια και το blog Come to my Boudoir). Διαλέγεις το θέμα σου και αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις και το κοινό σου. Άλλο κοινό θα έχεις αν ασχολείσαι με την οικογένεια, άλλο αν ασχολείσαι με την ομορφιά , άλλο αν γράφεις για Lifestyle και άλλο φυσικά αν θέλεις να γράψεις για αυτοκίνητα.

2. Διάλεξε το όνομα!

Οκ, βρήκες το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και κατά συνέπεια έχεις καταλήξει πάνω κάτω ποιο θα είναι το κοινό σου (σε ποιους αναγνώστες στοχεύεις). Τώρα πρέπει να βρεις και ένα όνομα για το Blog σου. Θα πρέπει να βρεις κάτι που θα σε αντιπροσωπεύει και εσένα και το blog (το Stay at Home Mom το επέλεξα γιατί αυτή ακριβώς είναι η κατάστασή μου και αυτό με αντιπροσωπεύει). Μην επιλέξεις κάποιο όνομα επιπόλαια γιατί σκέψου ότι με αυτή την επωνυμία θα σε μάθει το κοινό και οι αναγνώστες σου. Κάτσε και σκέψου το καλά, εξάλλου δε σε πιέζει ο χρόνος!

3. Διάλεξε συνεργάτες και επένδυσε!

Ναι καλά διάβασες, επένδυσε! Σίγουρα υπάρχουν δωρεάν πλατφόρμες για να ξεκινήσεις και να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο χώρο του blogging (όπως Blogger ή και η δωρεάν έκδοση του WordPress) αλλά σίγουρα θα σε περιορίσουν αρκετά και από θέμα εμφάνισης (theme) αλλά και από θέμα εφαρμογών (plugins) και εξυπηρέτησης.
Αν εσύ θέλεις απλά να πειραματιστείς, για αρχή είναι καλές επιλογές.

Αν το βλέπεις λίγο πιο σοβαρά και αποσκοπείς σε μία μελλοντική χρήση του Blog σου που θα σου παρέχει ίσως και κάποιο εισόδημα, τότε καλό είναι να σκεφτείς σοβαρά να αποκτήσεις από την αρχή το δικό σου όνομα χώρου (domain – πχ: stayathomemom.eu) και το δικό σου Hosting (ώστε να μπορείς να έχεις και την full έκδοση του WordPress). Και αυτή φυσικά είναι μία αρχική επένδυση!

Εδώ τώρα θα πρέπει να σκεφτείς τι σε ενδιαφέρει πρώτα από όλα! Το οικονομικό κομμάτι (πόσο δηλαδή θα σου στοιχίσει το domain και το hosting) ή το κομμάτι της εξυπηρέτησης και του support που θα λάβεις από την εταιρία που θα κάνεις την αγορά; Αν κάνεις μία μικρή έρευνα στο Ίντερνετ θα σου εμφανιστούν πάρα πολλές εταιρείες που θα σου παρέχουν και τα δύο.  Άλλες θα είναι πολύ οικονομικές αλλά δε θα έχουν καλό support, άλλες θα είναι κάπως πιο ακριβές αλλά θα είναι δίπλα σου 24/7 για ότι χρειαστείς, άλλες θα είναι ελληνικές και άλλες φυσικά του εξωτερικού. Η επιλογή είναι δική σου… αλλά και λάθος επιλογή να κάνεις μη σκας! Είναι πολύ απλό να μεταφέρεις και το domain αλλά και το Blog σου από μία εταιρία σε άλλη!

Εγώ προσωπικά προτιμώ να συνεργάζομαι με ελληνικές εταιρίες. Πρώτα από όλα μιλάμε την ίδια γλώσσα και είναι εύκολη η συνεννόηση! Τι, δεν είναι βασικό αυτό; Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το blogging συνεργάζομαι συστηματικά και αποκλειστικά με το papaki.gr από όπου παίρνω τα domains μου και με την top.host όπου έχω το πακέτο φιλοξενίας μου (hosting) και είμαι πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένη. Πρόκειται για εταιρίες ελληνικές, με εξυπηρετικότατο support με όποιο τρόπο επικοινωνίας βολεύει τον κάθε πελάτη (τηλεφωνική, μέσω email – ticket, μέσω live chat άμεσα την ώρα που έχεις το πρόβλημα και σε βιάζει) και πάνω από όλα με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό! Η top.host μάλιστα διαθέτει πια 24/7 εξυπηρέτηση για να μπορεί να καλύψει άνετα και τους βραδινούς τύπους που ίσως αντιμετωπίσουν κάποιο προβληματάκι. Από την άλλη το papaki.gr βγάζει πολύ συχνά καινούργιες προσφορές στα domains αλλά και νέες εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες για να καλύψει όλους τους πελάτες του! Δεν είναι άδικα η καλύτερη εταιρία στην Ελλάδα στο αντικείμενό της!!

4. Γράψε!!

Ναι καλά διαβάζεις! Ξεκίνα να γράφεις! Όλα εκεί θα κριθούν στο τέλος. Στα κείμενα και τα posts σου. Αυτά είναι που θα κρατήσουν το κοινό αφοσιωμένο στο blog σου. Κι αν στην αρχή ζορίζεσαι, μη σκας! Με τον καιρό θα συνηθίσεις και το γράψιμο θα σου έρχεται φυσικά κι αβίαστα. Δε θα χρειάζεσαι ώρες για να γράψεις ένα post και να το επεξεργαστείς. Σιγά σιγά σε λιγότερο από 1-2 ώρες θα έχεις έτοιμο κάθε νέο άρθρο. Αυτό δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη αλλά πίστεψέ με, θα γίνει!
Θα πρέπει βέβαια να προσέξεις, και ιδιαίτερα στην αρχή, να υπάρχει μία φυσική ροή στο γραπτό σου και να μην υπάρχουν συντακτικά, γραμματικά και ορθογραφικά λαθάκια (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και Μπαμπινιώτης έτσι ξαφνικά)! Μικρά λαθάκια όλοι κάνουμε, το θέμα είναι να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και με τον καιρό να γινόμαστε καλύτεροι.

5. Εμφανίσου στα Social Media.

Σου αρέσει δε σου αρέσει να ασχολείσαι με τα social media, αν θέλεις να μαθευτεί και να αποκτήσει κοινό το blog σου θα πρέπει να ασχοληθείς και να επενδύσεις χρόνο σε αυτά! Δε σου λέω να κάνεις λογαριασμούς στα πάντα όλα αλλά τουλάχιστον σε 2-3 θα πρέπει να είναι έντονη η παρουσία σου! Υπάρχουν άπειρα blogs στο Internet, πως θέλεις να πέσει τυχαία πάνω στο δικό σου κάποιος. Αυτό είναι λίγο δύσκολο πια. Πρέπει να προωθήσεις κι εσύ λίγο τον εαυτό και τη δουλειά σου!
Εγώ για το Stay at Home Mom επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον λογαριασμό Instagram που είχα έτσι κι αλλιώς και για το άλλο μου blog και όχι να φτιάξω έναν νέο λογαριασμό. Συμπληρωματικά αποφάσισα να αναπτύξω ένα κοινό στο Facebook μέσω της Facebook Page που δημιούργησα και τέλος έφτιαξα και ένα λογαριασμό στο Pinterest, όπου είναι και το αγαπημένο μου μέρος γα έμπνευση όταν αντιμετωπίζω δυσκολίες στο τι να γράψω!


Αυτά ήταν 5 βήματα για να κάνεις την αρχή και να το μεγάλο σου opening στη Bloggoσφαιρα!
Σε επόμενα posts θα μιλήσουμε σχετικά με τα social media, μεθόδους έμπνευσης για νέα posts, θα μοιραστώ μαζί σου διάφορες πηγές που χρησιμοποιώ καθημερινά και κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου ως blogger αλλά και εφαρμογές που αγαπάω να χρησιμοποιώ! Γενικά θα το αναπτύξουμε αρκετά το θέμα blogging.

Περιμένω φυσικά με μεγάλη χαρά την οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχεις γύρω από το θέμα ή αν έχεις κάποια πρόταση που θα ήθελες να αναπτύξουμε σε επόμενο Post!

Και μη ξεχνάς… Αφού μπορώ εγώ, γιατί όχι κι εσύ!

 

 

 

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.