Μετακομίσεις πολλές δεν έχω κάνει στη ζωή μου! Μεγάλη, κανονική, σε φάση παίρνω όλα μου τα υπάρχοντα, έχω κάνει μία! Ήταν αυτή που κάναμε με τον Νίκο όταν ήρθαμε στο νέο μας σπίτι!
Την περίοδο δε που ετοιμαζόμασταν για να κάνουμε αυτή τη μετακόμιση είχαμε και την Ανθούλα ενός έτους. Και είχε μάθει ήδη να περπατάει…. Α, δεν μπορώ να πω, πολύ μας είχαν βολέψει οι κούτες για τα πράγματα, τότε, μέσα στο σπίτι γιατί τις χρησιμοποιούσαμε και σαν φράγμα για να περιορίσουμε την Ανθούλα στον χώρο!

Εμάς μας πήρε τουλάχιστον 3-4 μήνες να κάνουμε την μετακόμιση και αυτό γιατί φέρναμε σιγά σιγά στο νέο σπίτι κούτες με πράγματα που δεν χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινότητά μας, όσο ακόμα δεν ήταν κατοικήσιμο.Τα βασικά, τα χοντρά που λέμε, τα φέραμε όλα μαζί την ημέρα της μετακόμισης!
Είχα όμως πλάνο! Είχα σχέδιο, είχα και οργάνωση οπότε θα τα καταφέρναμε και σε λιγότερο χρόνο κάτω από άλλες, καλύτερες συνθήκες. Είχα και ένα μωρό παιδί στο σπίτι, μην το ξεχνάμε, οπότε ο χρόνος για να μαζέψω πράγματα και να μπορώ να κάνω τις απαραίτητες δουλειές ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος!

Με τις παρακάτω συμβουλές και tips όμως σε διαβεβαιώ πως μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα μία μετακόμιση σε πολύ λιγότερο χρόνο (αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα και από το πόσα πράγματα διαθέτεις και τον χρόνο που έχεις).

Αρχικά…

  • Οργανώσου! Φτιάξε ένα πρόγραμμα και προσπάθησε να το τηρήσεις. Δες πόσο καιρό έχεις στη διάθεσή σου και μοίρασε κατάλληλα τα δωμάτια και τα πράγματα που θα μαζέψεις κάθε μέρα. Επίσης σε κάθε δωμάτιο δες ποια πράγματα δεν χρησιμοποιείς συχνά και μάζεψέ τα πρώτα (αν για παράδειγμα κάνεις μετακόμιση χειμώνα τότε τα καλοκαιρινά σου ρούχα και παπούτσια είναι τα πρώτα που θα μαζέψεις).
    Φρόντισε το πρόγραμμα που θα κάνεις να είναι τέτοιο ώστε να έχεις μαζέψει σχεδόν τα πάντα τουλάχιστον 2 ημέρες πριν τη μετακόμιση (ας φας και σουβλάκια 2 ημέρες, δεν έγινε τίποτα).
  • Προμηθεύσου όλα όσα θα χρειαστείς για το πακετάρισμα. Τι θέλεις;
    1. Κούτες (πολλές κούτες και σε διάφορα μεγέθη θα σου πρότεινα).
    2. Κόλλες Α4
    3. Ταινίες για το πακετάρισμα
    4. Ψαλίδι
    5. Εφημερίδες
    6. Σακούλες σκουπιδιών χοντρές που δεν σκίζονται.
    7. Σακούλες σκουπιδιών απλές (θα τις χρειαστείς γιατί με τη μετακόμιση ίσως κάνεις και ένα πολύ καλό ξεκαθάρισμα στο σπίτι και πεταχτούν πολλά).
    8. Σακούλες από καταστήματα (θα σου εξηγήσω παρακάτω γιατί…)
    9. Μαρκαδόρους χοντρούς

Tips για να μαζέψεις εύκολα τα υπάρχοντά σου αλλά και να μη δυσκολευτείς να τα ξεκαθαρίσεις στο νέο σπίτι!

  1. Ξεκινώντας το μάζεμα πάρε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά.

  2. Μην ανακατεύεις στις κούτες πράγματα από διαφορετικά δωμάτια (αλλού ότι πάει στην κουζίνα και αλλού ότι πάει στο σαλόνι).

  3. Γράφε σε κόλλα Α4 τι περιέχει γενικά η κούτα και/ή σε ποιο δωμάτιο πάει και κόλλησε την πάνω στην κούτα/σακούλα(πχ: πιάτα, κουζίνα, σαλόνι, ηλεκτρονικά είδη…). Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ και μετά όταν θα θέλεις να ξεπακετάρεις και να ταχτοποιήσεις στο νέο σπίτι!

  4. Καθώς μαζεύεις ξεκαθάριζε κιόλας! Ό,τι βρίσκεις που είναι παλιό και χαλασμένο πέτα το! Δε θέλεις να το πάρεις στο νέο σου σπίτι. Ό,τι δεν θέλεις αλλά είναι καλό και χρήσιμο γενικά μάζεψέ το σε σακούλες καταστημάτων και αν δεν το θέλει κάποιος φίλος ή συγγενείς σου τότε φρόντισε να το δωρίσεις κάπου. Τόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκες.

  5. Ότι γυάλινο έχεις τύλιξέ το σε εφημερίδες πριν το βάλεις στην κούτα ώστε να αποφύγεις το σπάσιμο. Αυτό θα σου πάρει χρόνο (ειδικά αν έχεις πολλά πιάτα και ποτήρια όπως εμείς που μάζευα δεν ξέρω κι εγώ πόσες μέρες την κουζίνα!!) οπότε ξεκίνα το όσο πιο νωρίς μπορείς αλλά όχι και πάαααρα πολύ νωρίς για να έχεις και κανένα πιάτο τις τελευταίες ημέρες πριν τη μετακόμιση.

  6. Ότι έχεις σε ρούχα, παπλώματα, κουβέρτες, παπούτσια και άλλα τέτοια που δεν σπάνε, μπορείς να τα μεταφέρεις με τις μεγάλες χοντρές σακούλες ώστε να σου μείνουν και οι κούτες για τα υπόλοιπα αντικείμενα.

  7. Φρόντισε να αφήσεις μια δυο κούτες άδειες ώστε να βάλεις μέσα όσα θέλεις να κρατήσεις έξω μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάπως θα πρέπει να τα μεταφέρεις και αυτά. Δε θα τα πάρεις στα χέρια….

  8. Μην αφήνεις όμως πολλά έξω γιατί σκέφτεσαι και αν το χρειαστώ; Αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο μήνα δε θα σου χρειαστεί ούτε τώρα!!

  9. Άδειασε το ψυγείο σου 2-3 ημέρες πριν τη μετακόμιση (το delivery που λέγαμε) ώστε να προλάβεις να κάνεις απόψυξη αν χρειάζεται αλλά και να το καθαρίσεις.

  10. Χρησιμοποίησε όση βοήθεια μπορεί να σου προσφερθεί από φίλους και συγγενείς! Η αλήθεια είναι πως στο μάζεμα δεν είχα βοήθεια καθόλου (δε θα μπορούσε κιόλας να με βοηθήσει κάποιος έτσι όπως μάζευα εγώ μέσα στη μέρα) αλλά είχαμε τεράστια βοήθεια από πολύ καλούς φίλους στη μετακόμιση, στο στήσιμο των επίπλων στο νέο σπίτι, ακόμα και στο ξεπακετάρισμα!

Αυτά από εμένα και την εμπειρία μου γύρω από το θέμα μετακόμιση!
Αν έχεις να μοιραστείς μαζί μας και δικά σου tips περιμένω με μεγάλη χαρά τα σχόλια και τα μηνύματά σου!

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.

    View all posts