Το καθάρισμα του σπιτιού είναι πολλές φορές μια επίπονη εργασία! Ειδικά αν έχεις παιδιά ή εργάζεσαι πολλές ώρες την ημέρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο!
Ένας από τους στόχους της νέας χρονιάς αφορά και αυτό το πρόβλημα! Θέλω να καταφέρω να βάλω σε ακόμα καλύτερη τάξη το σπίτι και να διατηρείται καθαρό συνέχεια!!

Έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους και μεθόδους για να μπορέσω να διατηρήσω το σπίτι σε μία καλή κατάσταση και σίγουρα δεν έχουν δουλέψει όλοι! Αυτό που κατέληξα ότι με βοηθάει περισσότερο είναι να έχω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα! Ξέρω κάθε μέρα τι έχω να κάνω (πέρα από τις καθημερινές δουλειές που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς) και επικεντρώνομαι σε αυτό. Έτσι και όλα γίνονται και το σπίτι παραμένει όσο πιο καθαρό γίνεται (όταν έχεις δύο μικρά τερατάκια να πετάνε παιχνίδια παντού και να γεμίζουν ψίχουλα το πάτωμα… είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στο “καθαρό σπίτι”).

Σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου πρόγραμμα που έφτιαξα για τη νέα χρονιά και φυσικά στο έχω έτοιμο να το εκτυπώσεις και να το ακολουθήσεις κι εσύ αν θέλεις!


Σε περίπτωση που έχεις κάνει ήδη εγγραφή στο Newsletter του blog θα έχεις ήδη λάβει email με το link ώστε να κατεβάσεις το αρχείο οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις ξανά εγγραφή!!


Καθημερινές εργασίες!
Αυτά που κάνω καθημερινά είναι

  • να μαγειρέψω (κάτι πρέπει να φάμε σε αυτό το σπίτι), να καθαρίσω τους πάγκους της κουζίνας (με καθαρή κουζίνα φαίνεται όλο το σπίτι πιο τακτοποιημένο – ειδικά άμα έχεις ενιαίο χώρο) και να βάλω όλα τα πιάτα στο πλυντήριο
  • να στρώσω τα κρεβάτια,
  • να βάλω πλυντήριο αν έχουν μαζευτεί ρούχα (όχι σεντόνια – πετσέτες. Αυτά έχουν δική τους ημέρα),
  • να τσεκάρω το πάτωμα αν θέλει ένα γρήγορο σκούπισμα (χρησιμοποιώ την κλασική ξύλινη σκούπα με κοντάρι και φαράσι για τα γρήγορα και η ηλεκτρική μπαίνει μία φορά την εβδομάδα για το μεγάλο καθάρισμα και τα χαλιά. Πίστεψέ με, τελειώνεις πολύ πιο γρήγορα το μεγάλο σκούπισμα αν κάνεις από λίγο κάθε μέρα),
  • να συμμαζέψω το σπίτι και να μπουν όλα στη θέση τους (με τα παιδιά είσαι αναγκασμένος να μαζεύεις παιχνίδια από παντού όλη μέρα, μην τα αφήνεις να συσσωρεύονται στο σαλόνι σου!) και τέλος
  • να καθαρίσω τα μπάνια στα γρήγορα (καθάρισμα λεκάνης με dettol ή πανάκια καθαρισμού, παπί στις λεκάνες, γρήγορο καθάρισμα πάγκων). Αν έχεις ένα 15λεπτο ελεύθερο, ή περιμένεις έκτακτα κόσμο στο σπίτι, μπορείς να κάνεις και την #quickcleanroutine του μπάνιου που χρησιμοποιώ για τέτοιες περιπτώσεις (και δεν είναι Δευτέρα που έχω κάνει την γενική).

Τα βλέπεις πολλά και αγχώνεσαι; Αν εξαιρέσεις το μαγείρεμα,όλα τα υπόλοιπα δεν παίρνουν πάνω από μία ώρα μέσα στην ημέρα σου!

Δευτέρα! Τη Δευτέρα έχω επιλέξει να κάνω το μπάνιο (τα μπάνια στη δική μας περίπτωση).
Στην καθημερινή ρουτίνα χρησιμοποιώ κυρίως δικά μου προϊόντα και πολύ ξύδι αλλά στο μεγάλο καθάρισμα θα πέσουν και καθαριστικά του εμπορίου!
Έχω ήδη κόψει την χλωρίνη εντελώς (δεν έχουμε καν στο σπίτι μας πια) και ευελπιστώ να μειώσω και τα υπόλοιπα στο μπάνιο σιγά σιγά!
Αυτό που χρησιμοποιώ όμως πάντα και παντού είναι τα δικά μου πανάκια καθαρισμού τα οποία δεν μπορώ να αποχωριστώ!! (Θα έρθει επόμενο αναλυτικό post με όλη την ρουτίνα καθαρισμού των μπάνιων μου).

Τρίτη! Η Τρίτη είναι η μέρα της κουζίνας! Καθώς κάποιες δουλειές (όπως το καθάρισμα των πάγκων και του νεροχύτη) γίνονται καθημερινά, η κουζίνα είναι σχετικά πιο εύκολη υπόθεση την ημέρα της γενικής. Θα καθαρίσω τους φούρνους, θα κάνω ένα πέρασμα τα ντουλάπια μου απ’έξω (κάτι που ξεχνάω πολλές φορές αν δεν το έχω στο πρόγραμμα) και φυσικά μία φορά τον μήνα θα κάνω ένα πολύ καλό καθάρισμα το ψυγείο αλλά και το πλυντήριο πιάτων!

Τετάρτη! Την Τετάρτη κάνω το ξεσκόνισμα! Το μισώ, το βαριέμαι και το ξεχνάω συνέχεια…αλλά δυστυχώς πρέπει να το βάλω στο πρόγραμμα για να το βλέπω μπροστά μου και να το κάνω! Μαζί με το ξεσκόνισμα (που δεν το θέλω) έχω και το σίδερο (την πιο μισητή δουλειά του σπιτιού για εμένα!!!!). Κάποιος πρέπει να σιδερώσει τα πουκάμισα…ευτυχώς λόγω του στεγνωτηρίου δεν έχω κάθε εβδομάδα σίδερο!!!

Πέμπτη! Ήρθε η ημέρα για το μεγάλο σκούπισμα και μαζί με αυτό τι πάει; Το σφουγγάρισμα φυσικά!

Παρασκευή! Την Παρασκευή αλλάζω τα σεντόνια (όπου χρειάζεται βέβαια. Ο μικρός καμιά φορά αλλάζει και 2 και 3 φορές την εβδομάδα σεντόνια αφού υπάρχει η πιθανότητα να κατουρηθεί τόσο πολύ το βράδυ που να βγουν από το babylino και να και αυτός και το σεντόνι μούσκεμα – γι’αυτό όπως σου είχα πει και στη Λίστα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο χρειάζεσαι τα σελτεδάκια ώστε να τα βάζεις κάτω από το σεντόνι και να μην λερώνεται το στρώμα σε τέτοια ατυχήματα) και μαζί με αυτό βάζω και ότι πλυντήρια έχω σε σεντόνια και πετσέτες!

Σάββατο! Το Σάββατο προσπαθώ να προσπαθώ να ετοιμάζω το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας. Φτιάχνω τις λίστες μου! Το εβδομαδιαίο φαγητό, το super market, extra δουλειές που πρέπει να γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Υποχρεώσεις που έχουμε. Τα πάντα! Εκτός από αυτό κάνω και ένα μικρό τσεκ αν χρειάζεται κάτι το σπίτι που δεν έγινε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε!

Κυριακή! Την Κυριακή επιλέγω να μην κάνω τίποτα σχεδόν! Δεν υπάρχει πρόγραμμα! Τα μόνα που επιλέγω να κάνω είναι όσα έχουν να κάνουν με τα παιδιά, τον Νίκο και τον εαυτό μου! Μην ξεχνάς ότι χρειάζεσαι χρόνο για σένα και μόνο! Δεν το έκανα αυτό μέσα στην προηγούμενη χρονιά αλλά επέλεξα φέτος να το προσπαθήσω!! Μην ξεχνάς εξάλλου ότι εκτός από μαμά/νοικοκυρά/εργαζόμενη είσαι και γυναίκα!

Φυσικά θα πρέπει να τονίσω ότι αυτό είναι απλά είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει εμένα μέσα στο σπίτι! Δεν είναι πάντα εντελώς καθαρό ούτε τέλεια τακτοποιημένο! Υπάρχουν και οι κακές ημέρες που μπορεί να μην έχω χρόνο, αντοχή και δύναμη να κάνω τίποτα!! Έχοντας όμως ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, λίγο πολύ, δεσμεύομαι στον εαυτό μου να κάνω όσα χρειάζονται!!

Εσύ έχεις κάποιο πρόγραμμα; Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις το δικό μου που θα βρεις δωρεάν στο παρακάτω link;


Υ.Γ.: Τα περισσότερα εκτυπώσιμα αρχεία που θα βρεις στο Blog μου είναι ασπρόμαυρα. Αυτό το κάνω γιατί θεωρώ πως μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο Bullet Journal και κάποιες φίλες μπορεί να θέλουν να βάλουν δικά τους χρώματα/σχέδια/αυτοκόλλητα…οτιδήποτε! Επίσης πολλές φίλες χρησιμοποιούν μόνο ασπρόμαυρα μελάνια στους εκτυπωτές τους αλλά και σε κάποιο βιβλιοπωλείο να πας ένα ασπρόμαυρο αρχείο για να εκτυπωθεί θα κοστίσει λιγότερο.

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.