Φαγητό! Για κάποιους απόλαυση, για κάποιους απλά θέμα επιβίωσης!
Για εμένα προσωπικά αποτελεί απόλαυση το φαγητό! Λατρεύω το junk food αλλά δεν μπορώ και να αντισταθώ στο φρέσκο, ζεστό, σπιτικό φαγητό!
Όταν βέβαια έχεις οικογένεια και παιδιά το έτοιμο, απ’έξω φαγητό δεν αποτελεί επιλογή (παρά μόνο σε ορισμένες, εξαιρετικές περιπτώσεις) οπότε η βασική ερώτησή σου καθημερινά είναι “τι θα φάμε σήμερα;”.
Έλα, πες την αλήθεια! Πόσες φορές δεν έχεις κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου…

Η λύση σε αυτό το ερώτημα είναι το εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού (weekly meal plan). Από τότε που μπήκα στη διαδικασία να φτιάχνω ένα πλάνο έχει γίνει η ζωή μου πιο εύκολη σε πολλά σημεία!
Αρχικά ας δούμε σε τι βοηθάει το weekly meal plan…Αρχικά ας δούμε σε τι βοηθάει το weekly meal plan…

  • Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι κάθε μέρα τι θα μαγειρέψεις! Έχεις κάνει το πρόγραμμά σου και τα έχεις όλα μπροστά σου!
  • Κάνεις λίγο μεγαλύτερη οικονομία στο super market αφού ξέρεις από πριν τι θα χρειαστείς την επόμενη εβδομάδα για το φαγητό σου οπότε πας με λίστα και μειώνεις τις βόλτες καθημερινά στο market (όσο πιο συχνά πας μάρκετ τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να ξοδέψεις χρήματα σε άχρηστα πράγματα).
  • Μπορείς να προετοιμάσεις από πριν κάποια φαγητά (όπου υπάρχει η δυνατότητα) και έτσι μειώνεις και τον χρόνο που χρειάζεσαι για το μαγείρεμα! Είμαι σίγουρη πως δεν σου περισσεύει κιόλας ο χρόνος!!


Για να αποφύγω λοιπόν το άγχος του καθημερινού φαγητού αλλά και τα “χαζά” ψώνια στο super market,μπήκα στη διαδικασία να φτιάχνω κάθε τέλος της εβδομάδας – Σάββατο συνήθως – το μενού της επόμενης!


Σκέφτομαι, τι έχουμε καιρό να φάμε, τι επιλογές έχω (πχ: μία μέρα όσπρια, μία μέρα λαδερό,….) και στη συνέχεια προσπαθώ να επιλέξω φαγητά που τρώει όλη η οικογένεια! Αυτό είναι λίγο δύσκολο κομμάτι γιατί με ένα 4χρονο που ξαφνικά κάνει νερά στο φαγητό, ένα μωρό 1 έτους που τρώει σχεδόν από όλα ακόμα, και 2 ενήλικες που έχουν πια παγιωμένες προτιμήσεις στο φαγητό οι επιλογές κάποιες φορές είναι λίγο περιορισμένες!
Παρ’όλα αυτά, μια χαρά δουλεύει και τα καταφέρνουμε μέχρι στιγμής!


Φυσικά στο πρόγραμμά μου βάζω και τις ημέρες που έχουμε κάποιο ξεχωριστό “event” όπως γενέθλια, κάποια επίσκεψη κανονισμένη,…. και εκείνες τις ημέρες τις αφήνω κενές! Πάντα επίσης μένει και μία μέρα κενή γιατί μπορεί κάποιο φαγητό να μας μείνει για δύο ημέρες (η χαρά μου δεν περιγράφεται όταν συμβαίνει αυτό) ή να αποφασίσουμε να φάμε κάτι από έξω (καμιά Παρασκευή ίσως ή Σάββατο).

Στο printable pdf που θα βρεις στο σημερινό άρθρο μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα φαγητού σου όπως εσύ θέλεις! Έχει αρκετό χώρο σε κάθε ημέρα αν θέλεις να σημειώσεις τυχόν γλυκά που θέλεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα, διπλά φαγητά, πρωινά, οτιδήποτε θέλεις!
Δίπλα από τις ημέρες της εβδομάδας θα βρεις και αρκετό χώρο ώστε να συμπληρώσεις την λίστα με τα ψώνια που χρειάζεται να κάνεις (είτε αυτά αφορούν τα συγκεκριμένα γεύματα είτε ελλείψεις που μπορεί να έχεις στο σπίτι).

Εύχομαι να σου φανεί χρήσιμο το pdf και να σε βοηθήσει στον προγραμματισμό του φαγητού σου!Σε περίπτωση που έχεις κάνει ήδη εγγραφή στο Newsletter του blog θα έχεις ήδη λάβει email με το link ώστε να κατεβάσεις το αρχείο οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις ξανά εγγραφή!!Υ.Γ.: Τα περισσότερα εκτυπώσιμα αρχεία που θα βρεις στο Blog μου είναι ασπρόμαυρα. Αυτό το κάνω γιατί θεωρώ πως μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο Bullet Journal και κάποιες φίλες μπορεί να θέλουν να βάλουν δικά τους χρώματα/σχέδια/αυτοκόλλητα…οτιδήποτε! Επίσης πολλές φίλες χρησιμοποιούν μόνο ασπρόμαυρα μελάνια στους εκτυπωτές τους αλλά και σε κάποιο βιβλιοπωλείο να πας ένα ασπρόμαυρο αρχείο για να εκτυπωθεί θα κοστίσει λιγότερο.

Author

  • Marina

    Είμαι η Μαρίνα και για αρκετά χρόνια ήμουν Stay at Home Mom! Αν και τώρα πια εργάζομαι θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου stay at home mom αφού η εργασία μου είναι από το σπίτι. Ασχολούμαι με το blogging τα τελευταία 11 χρόνια, γράφοντας σε διάφορα blogs κατά καιρούς. Με τo "Stay-at-home Mom" blog φιλοδοξώ να βοηθήσω κάθε μανούλα, νοικοκυρά, εργαζόμενη γυναίκα, που νιώθει το σπίτι και τις υποχρεώσεις να την πνίγουν, στην καθημερινότητά της μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.